Les gestions de l’Estat per bloquejar l’acció de la Generalitat a l’exterior ha tingut avui una nova resposta del Govern amb el nomenament de tres nous ambaixadors. Francesca Guardiola serà la nova delegada del Govern als països nòrdics, Manuel Manonelles, a Ginebra, i Ewa Adela Cylwik, a Polònia i Països Bàltics.

La creació de les tres delegacions va ser aprovada pel Consell Executiu el passat mes de setembre, però la posada en marxa no s’ha pogut fer efectiva fins a l’aprovació dels pressupostos.

La delegació als Països Nòrdics, que encapçalarà Guardiola i fixarà la seu a Copenhagen, tindrà com a objectiu encarregar-se de les relacions bilaterals amb Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia. La de Ginebra impulsarà les relacions multilaterals amb els organismes internacionals ubicats a aquesta ciutat, mentre que la de Polònia s'instal·larà a Varsòvia, i s’encarregarà també de les funcions de prospecció als Països Bàltics.

Francesca Guardiola, germana de l'exentrenador del Barça Pep Guardiola, fa onze anys que treballa en projecció exterior del Govern. Els darrers anys, com a directora de Relacions Institucionals a l’Agència de la Competitivitat de Catalunya i directora general de Relacions Exteriors.

Manonelles era fins ara director general d’Afers Multilaterals i Europeus. Prèviament va ser membre del consell directiu del Centre d’Excel·lència Jean Monnet.

Ewa Adela Cylwik, nascuda a Polònia, ha estat des del 2012 assessora legal en diverses organitzacions internacionals, la majoria de les quals vinculades al món de l’esport i els drets humans.

El Govern disposa ja de delegacions davant la UE; a França i Suïssa; a Regne Unit i Irlanda; a Alemanya, a Àustria; a Itàlia; a Portugal, i als EUA, Canadà i Mèxic.

El Consell Executiu ha aprovat també el nomenament d'Isidre Sala com a director general d’Afers Multilaterals i Europeus.