El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, ha demanat "respostes diferents" al procés català després de les eleccions celebrades a Catalunya i ha reclamat un diàleg sense condicions, que es basi en "el realisme". En la roda de premsa celebrada després del Consell de Govern aquest dimarts, Erkoreka ha assenyalat que els comicis del 21 de desembre "han deixat molt clar que és necessària una solució política dialogada".

"Som davant d'un conflicte polític amb un important arrelament social. La solució ha de ser igualment política", ha apuntat el portaveu de l'executiu basc. A més a més, ha considerat que, si l'escenari que ha resultat de les eleccions "és el mateix, les respostes han de ser diferents" a les que s'han donat anteriorment.

El representant de l'executiu basc ha subratllat que el diàleg que s'abordi ha de fer-se des del "realisme", sense condicions prèvies, i ha d'haver-hi "voluntat d'acords" perquè, si no, serà difícil arribar a "un punt de convergència".

Pressupostos de l'Estat

Pel que fa als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), Erkoreka ha manifestat que Mariano Rajoy, com "tot responsable governamental, està obligat a formular un projecte de comptes públics i a treballar amb les formacions polítiques representades al Parlament per aconseguir el suport necessari, de manera que el país pugui comptar amb comptes públics."

Preguntat sobre què li sembla que el PNB hagi afirmat que no negociarà els comptes fins que "no s'aixequin" a Catalunya l'article 155 de la Constitució i les seves "conseqüències", el dirigent nacionalista ha indicat que es tracta d'una cosa que ha de valorar el mateix govern del PP.