L’estat d’alarma finalitza aquest diumenge, 9 de maig, després de sis mesos d’aplicació ininterrompuda. Tal com han reiterat des de les últimes setmanes, el govern espanyol no pensa allargar-lo més, malgrat la inseguretat jurídica a l’hora de decretar determinades restriccions. Tot i això, aquest dimarts, en plena jornada electoral a la Comunitat de Madrid, el Consell de Ministres ha donat llum verda a un nou decret. La norma prorroga diverses mesures, des de l’anomenat “escut social”, durant tres mesos més, fins al control de passatgers que venen d’altres països. Algunes d’aquestes mesures estan vinculades justament a la vigència de l’estat d’alarma. I, el més important, un mecanisme per evitar la disparitat de criteris dels tribunals: el Tribunal Suprem tindrà l’última paraula

El decret del govern espanyol, avançat per El País, dota les comunitats autònomes d’un mecanisme legal per evitar la disparitat de criteris dels tribunals superiors davant les restriccions de drets fonamentals. Es tracta d’una modificació de la llei que regula el contenciós administratiu i que permetrà als governs autonòmics recórrer en cassació davant del Tribunal Suprem les interlocutòries del TSJ que tombin mesures, com ara el tancament perimetral o el toc de queda. Una possibilitat que no tenien fins ara. D’aquesta manera, l’alt tribunal podrà unificar doctrina per a tot l’Estat. La vicepresidenta Carmen Calvo, que ha coordinat aquest decret amb nou ministeris, ha remarcat que la decisió es prendrà en "temps rècord", de només cinc dies. Ha esperat que el Suprem pugui complir els terminis.

Fins ara, s’havia dit que el toc de queda només podia aplicar-se sota el paraigua de l’estat d’alarma. Tot i així, alguns governs, com el del president valencià Ximo Puig, tenen intenció de prorrogar l’ampliació de la restricció a la mobilitat nocturna. Si el tribunal superior del País Valencià ho tombés, la Generalitat Valenciana podria acudir directament al Tribunal Suprem. Des del govern espanyol defensen que els tancaments perimetrals sí que es podran mantenir sense l’estat d’alarma, a diferència del toc de queda.

Justament per aquesta inseguretat jurídica, el lehendakari Íñigo Urkullu ha insistit en les últimes setmanes, enviant fins i tot cartes a Pedro Sánchez, sobre la necessitat de prorrogar l'estat d'alarma.

Aquest "paraigua de protecció", segons la vicepresidenta Calvo, permetrà una sortida de l'estat d'alarma "amb tranquil·litat i seguretat". El fet que el Suprem tingui "l'última paraula" ofereix "seguretat jurídica" i "igualtat" entre els diferents territoris perquè "unificarà doctrina".

Ampliació de l’"escut social"

Per altra banda, ho havia anunciat el president Pedro Sánchez davant del Congrés dels Diputats, i avui s’ha aprovat en Consell de Ministres: l’ampliació de l’escut social. El mateix decret amplia durant tres mesos més, fins al 9 d’agost, la prohibició de desnonar i la pròrroga extraordinària dels contractes de lloguer d’habitatge habitual, així com la garantia de subministrament elèctric i d’aigua i el bo social.