El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha anunciat aquest dimecres que el Govern "té la ferma decisió" que Catalunya aculli un Centre de Memòria i Documentació LGBTI+, el cinquè del món i el primer del sud d'Europa. "Un espai més del conjunt de la memòria històrica i democràtica del nostre país amb tants i tants espais", ha afirmat durant l'acte institucional pel Dia Internacional de l'Orgull per a l’alliberament LGBTI+. En aquest context, Aragonès ha tornat a parlar sobre "l'onada reaccionària dels drets i les llibertats que s’estan produint al nostre entorn", en referència a l'auge de l'extrema dreta, i ha advertit que això pot "suposar un retrocés". "Perquè no volem cap retrocés, perquè volem tots els avanços i els volem per tothom, és imprescindible també honorar la memòria", ha insistit, tot afegint que per això impulsaran un "memorial LGTBI+". 

Aragonès ha reiterat que és necessari conservar "la memòria històrica" per recordar que "els drets no venen del no-res, ni per generació espontània, sinó que es lluiten, s’aconsegueixen i es mantenen". És per això que ha assegurat que els joves d'avui dia han de tenir present que "tenen moltíssimes més oportunitats per expressar la seva orientació sexual plenament i per poder sentir i veure reconeguda la seva identitat de gènere més que no pas generacions que ens han precedit en aquesta lluita".

Durant la seva intervenció, el president de la Generalitat ha reconegut que "arribar aquí no ha estat fàcil" i que "els drets que avui treballem perquè siguin una realitat arreu del nostre territori, no s'han aconseguit pel simple pas del temps, o com un fenomen natural", sinó que "hi ha hagut moltíssima lluita al darrere, patiment, incomprensió i repressió". "Per les grans victòries que hi ha hagut, àmplies majories i un canvi a escala social i política, avui hem de celebrar i hem de batallar per mantenir-ho", ha afegit, tot insistint que el Dia Internacional de l'Orgull per a l’alliberament LGBTI+ ha de servir "per honorar la memòria de totes aquelles i aquells que van fer el primer pas, que moltes vegades és el més difícil, és el que genera més rebuig i incomprensió o el que porta a patir més atacs".

Aragonès, compromès amb la llei trans catalana

A banda, Pere Aragonès ha assegurat que el Govern continuarà avançant amb l'avantprojecte de la llei trans catalana i que treballarà per seguir "incorporant la perspectiva LGTBI+" en totes les polítiques públiques. "No es tracta d’una política sectorial, sinó que és una política de país", ha afegit, advertint que "un país no pot ser plenament lliure si la totalitat dels seus ciutadans i ciutadanes no se senten plenament lliures".