Les denúncies relacionades amb agressions homòfobes s'han incrementat un 47% durant el primer trimestre de 2023, en comparació al mateix període del 2022. En els primers mesos de l'any, s'han denunciat 70 casos, el que suposen 33 més que de gener a març del 2022. Segons han informat els Mossos d'Esquadra, coincidint amb la celebració del Dia Internacional de l'Orgull per a l'alliberament LGTBIQ+, els delictes que més s'han repetit són les agressions, les amenaces i les coaccions. Precisament per successos d'aquest tipus, els Mossos han detingut o investigat 96 persones—30 dones i 66 homes—. Durant tot l'any 2022 les dades van ser de 317 detinguts o investigats, dels quals 70 dones i 247 homes.

 

Víctimes d'odi i discriminació 

Durant el primer trimestre del 2023, 133 persones han estat víctimes d’LGTBI-fòbia. Una xifra significativament superior a la del mateix període del 2022, quan van ser 54 les persones que van presentar denuncies. A més, durant l'any anterior, 390 persones van ser víctimes d’odi i discriminació per LGTBI-fòbia. Per altra banda, els Mossos han impartit durant els primers tres mesos de l'any 141 xerrades amb 3.462 assistents. En total, durant l’any 2022 se’n van fer 388. Sobre el tipus d'agressions, el caporal de l'Oficina de Delictes d'Odi i Discriminació, Joan Miquel Martínez, ha explicat a RAC1 que la majoria de les agressions que s'han denunciat les ha comès només una persona o amb 2 acompanyants, és a dir, no en grans grups, i la majoria són homes. A més, ha indicat que normalment quan hi ha una dona implicada en l'agressió acostuma a estar acompanyada d'un home. 

 

Els Mossos han apuntat que amb l’objectiu de protegir la llibertat, la seguretat ciutadana i la lluita contra qualsevol mena de discriminació duu a terme una feina transversal amb reunions i trobades amb organismes, autoritats públiques, associacions, ONG i altres entitats per intercanviar informació i conèixer les seves demandes i inquietuds. A més, ha comentat que manté una coordinació permanent amb la Fiscalia de Delictes d’Odi i Discriminació de Catalunya i també fa tasques de prevenció i formació. En aquest sentit, promou accions per conscienciar i sensibilitzar sobre la diversitat a la societat actual. Paral·lelament, s’impulsa la formació continuada als membres del cos centrada en les investigacions, la protecció i l’atenció a la víctima.

 

Importància de denunciar les agressions

El cos dels Mossos ha recordat la importància de denunciar qualsevol fet delictiu per lluitar contra la xifra oculta i acabar amb la impunitat amb la qual actuen els agressors, sobretot en aquest tipus de delictes. Així doncs, amb la finalitat de continuar lluitant contra les desigualtats i totes aquelles conductes delictives relacionades amb l’odi i la discriminació, els Mossos disposen d’una Oficina de delictes d’Odi i Discriminació. Aquesta oficina es complementa i es coordina amb la Unitat Central d’Investigació de Delictes d’Odi i Discriminació, dependent de la Comissaria General d’Informació i que està especialitzada en la investigació i persecució d’aquesta tipologia delictiva.