Promoure el consum de carn de senglar per frenar l'alerta actual. Aquesta és la proposta que han llançat des de la Generalitat després de declarar la setmana passada l'Emergència Cinegètica per l'alta densitat de porcs senglars en 38 municipis de diferents comarques. La mesura d'emergència implica que els caçadors capturin més porcs salvatges i, una possible manera d'aprofitar aquesta caça, segons han defensat des del Govern, és comercialitzant la carn d'aquest animal. "És ecològica i de proximitat, amb tradició, però fins al moment no s'ha fet res perquè el públic la conegui", ha explicat la directora d'Ecosistemes Forestals de la Generalitat, Anna Sanitjas, a El Periódico.

Aquesta no és la primera crida que fan des del Govern per consumir carn d'aquest animal davant la sobrepoblació de senglars a Catalunya. El passat mes de maig, Sanitjas va assegurar que des de la Generalitat s'estava treballant per facilitar trobar aquest producte en diferents establiments. "Estem treballant justament per valorar i contribuir a reduir la sobrepoblació, però cal que es trobi aquesta carn als supermercats", va afirmar en declaracions a Rac 1.  Ara, aquesta promoció vol anar més enllà i, segons ha exposat, la Generalitat ha posat en marxa un pla amb un pressupost d'1,5 milions d'euros per visibilitzar el consum de carn de senglar i posar solució a aquest problema que preocupa als pagesos. A banda, també està previst que s'impulsin campanyes a través de les xarxes socials i en diferents fires alimentàries.

Els ajuntaments, en alerta pels senglars

L'alta densitat de senglars a Catalunya ha posat en alerta a moltes poblacions. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ja ha declarat l'Emergència Cinegètica als massissos de les Gavarres i de Rocacorba pel gran nombre de porcs senglars, que afecta localitats de les comarques del Gironès, el Baix Empordà, el Pla de l’Estany i una de la Garrotxa. El pla s'ha activat amb l'objectiu d'agilitzar els procediments administratius per disminuir com més aviat millor les poblacions d'aquests animals, segons van explicar en un comunicat.

Tot i la mesura impulsada des del Govern, diferents ajuntaments també han decidit passar a l'acció i han llançat un missatge a la població per advertir del risc de senglars. Des de l'Ajuntament de Barcelona han recordat que cal mantenir les distàncies amb el senglar perquè "pot ser violent" i que, per allunyar-lo, es pot fer soroll o gesticular. Així mateix, han demanat no donar menjar a aquests porcs salvatges, un missatge que també han enviat des del consistori de Sant Pere de Ribes. "Si us trobeu un porc senglar al nucli urbà, truqueu si us plau a la Policia Local. Sobretot, és important no donar-los menjar i seguir els consells de seguretat", han afirmat a través d'una piulada. L'Ajuntament de Rubí també ha fet una crida a evitar la seva "proliferació" i han demanat als ciutadans no deixar "escombraries al seu abast".