El Govern ha quedat atrapat entre l'alerta que va aixecar sobre els riscos de mantenir les eleccions el 14 de febrer en plena ressaca del pic de la pandèmia i la decisió del TSJC de mantenir la data dels comicis. La consellera de Presidència, Meritxell Budó, ha assegurat avui que l'executiu està compromès que "aquestes eleccions es puguin fer amb total seguretat". 

La portaveu, que ha admès la preocupació davant del més que possible creixement de l'abstenció, ha insistit un cop i un altre en el compromís de l'executiu de garantir la "màxima seguretat" dels votants i de totes aquelles persones que participin en la jornada electoral.

Ha insistit a animar a utilitzar el vot per correu, i ha recordat mesures com l'establiment de franges horàries o la proposta dels tests ràpids per als membres de les meses, als quals se'ls proporcionarà un EPI per a la darrera franja de votació. "Estem vetllant per veure de quina manera podem incrementar encara més aquestes garanties necessàries", ha assegurat. 

No hi ha confinament per als mítings

A l'altre plat de la balança, ha assenyalat les mesures necessàries per garantir el normal funcionament de la campanya i el procés electoral. Ha assegurat que, davant la necessitat de preservar el dret a la participació i el dret a vot, no hi ha d'haver restriccions de mobilitat per aquelles persones que al·leguin que han de canviar de municipi per assistir a un míting electoral.

Per evitar qualsevol obstacle, ha explicat que el certificat de la Conselleria d'Interior ha de recollir aquest motiu de desplaçament per un acte electoral. "El dret a la participació política és un dret fonamental. El Govern ha de garantir el dret a la participació i per això estarà garantida aquesta mobilitat", ha assegurat.

Màxima celeritat al TSJC

L'executiu està encara a l'espera que el TSJC li comuniqui si s'ha formalitzat la demanda contra la suspensió del 14-F. En el moment en què es confirmi aquest extrem, haurà d'activar la resposta dels Serveis Jurídics, Salut i Exteriors. Budó ha insistit, com ja va fer la setmana passada, a demanar al tribunal "la màxima celeritat" per prendre la decisió, tot i que el TSJC ja va situar el 8 de febrer, en plena campanya, com la data final.

Budó no ha avançat si el Govern té intenció de demanar noves restriccions, que ha condicionat a la reunió del Procicat de dilluns vinent. En qualsevol cas, ha recordat que en aquests moments hi ha gairebé 700 llits d'UCI ocupats per malalts de la Covid-19 i gairebé 400 per altres patologies; que en les darreres 24 hores hi ha hagut 75 defuncions i 3.678 positius. "Ens hem instal·lat en una espècie de replà, que és insostenible perquè tenim dades altíssimes", ha advertit.

Illa: "Balanç 0"

En relació amb la marxa de Salvador Illa del Ministeri de Sanitat per participar en les eleccions catalanes com a candidat del PSC i la designació com a ministre del primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, Budó ha ironitzat sobre el pes que ha representat tenir un ministre català a Madrid —"no és que hàgim assolit gairebé res de les demandes que provenen de Catalunya", ha explicat— i ha resumit en un "balanç 0" per Catalunya la seva gestió. "Desitjo de tot cor que Iceta tingui més èxit que Illa en tot allò que representen les mesures necessàries per a Catalunya", ha reblat.