El Govern ha afirmat que el pressupost creix en gent gran, però el sector l'ha contradit. L'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) l'ha titllat aquest dilluns de "decebedor"; ja que "perpetua l'infrafinançament del sector". En canvi, el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, ha defensat que els comptes del departament són "bons", tot i aquesta situació d'"infrafinançament històric" que pateixen els serveis socials i la llei de dependència.

Des del Parlament, Campuzano ha explicat que el pressupost de Drets Socials és de 3.612 milions d'euros, fet que suposa un increment de 290 milions (un 8,7% més) respecte de l'any anterior. Així, s'afegeixen 26 milions d'euros més per reduir les llistes d'espera i crear un miler de places per a gent gran, discapacitat i salut mental, així com unes 460 places per als joves amb discapacitat intel·lectual que acaben l'etapa escolar als 21 anys i necessiten una plaça pública de centre de dia.

El 60% per a gent gran, salut mental i discapacitat

El conseller també ha detallat que el 60% del total del pressupost anirà a gent gran, salut mental i discapacitat, cosa que representa 2.169 milions d'euros. És d'aquesta manera que concretament es crearan 1.000 noves places per a gent gran, discapacitat i salut mental i 460 per a joves procedents d'escoles d'educació especial. A més, la lluita contra la pobresa creixerà un 4,9%, fins als 852 milions, i el suport a les famílies un 2%, assolint els 445 milions. 

Campuzano ha assenyalat que el 60% del pressupost es destinarà a atendre la gent gran, la salut mental i la discapacitat, tot indicant que els recursos disponibles han de permetre reduir les llistes d'espera i, a la vegada, incrementar les tarifes dels serveis per a les entitats prestadores. Els diners disponibles en aquest àmbit són 2.169 milions, 230 més que el 2023. D'aquests, 115 es destinaran a consolidar i actualitzar els preus dels serveis de la xarxa d'atenció social pública i a millorar les condicions salarials de les treballadores del sector. A més, ha detallat que 50 milions es faran servir per incrementar les prestacions vinculades a serveis i 18 a projectes de desinstitucionalització de persones grans i amb discapacitat. També s'invertiran 26 milions per crear 1.000 noves places per a gent gran, discapacitat i salut mental, que se sumaran a les 5.000 que formen part de les Prestacions Econòmiques Vinculades que van anunciar-se a finals del 2023 per a persones grans.

Les crítiques del sector al pressupost

En canvi, l'ACRA ha titllat de "decebedor" el projecte de pressupost de Drets Socials perquè "perpetua l'infrafinançament del sector". "L'augment del 5% de les tarifes públiques és insuficient i posa en perill els professionals, així com les empreses i les entitats", ha alertat la presidenta de l'entitat, Cinta Pascual, que ha instat a millorar salaris i garantir la sostenibilitat dels operadors de la xarxa pública de serveis socials. "Ens sentim decebuts amb la proposta", ha reconegut.

Malgrat l'increment previst del 8,7%, l'ACRA ha remarcat que la realitat és que la partida per a tarifes i salaris dels professionals només augmenta en 115 milions d'euros, una xifra insuficient si es té en compte "l'infrafinançament històric" del sector d'atenció a la gent gran en situació de dependència. Agafant com a referència el preu de la plaça de residència de grau III finançada públicament, en tretze anys s'ha incrementat un 13%, mentre que els salaris han pujat un 20% de mitjana en el mateix període, segons la patronal. "Des d’ACRA reclamem un pacte de país, un acord de tots els grups parlamentaris per finançar l’atenció a la dependència al mateix nivell que molts països europeus del nostre entorn", ha demanat Pascual, que ha lamentat que Catalunya estigui "a la cua d’Europa en inversió". En aquest sentit, ha alertat que sense inversió, no hi haurà professionals disposats a treballar en les residències, centres de dia i altres recursos. La presidenta de l'entitat també ha subratllat que s’estan quedant sense eines per fer front a un "tsunami demogràfic imminent". "No estem fent els deures, no s’està invertint com cal, i cada any que passa és un any perdut i arribarà un dia en què ja no hi haurà marge per rectificar", ha avisat, davant la previsió que l’any 2050 hi haurà 1,8 milions de persones amb 80 anys o més, el doble que ara, i moltes d’aquestes requeriran recursos assistencials.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!