El pacte entre el Govern i comuns per als pressupostos de l'any vinent aconsegueix sumar només 41 dels 135 escons del Parlament a favor del projecte. Continua sent imprescindible un acord amb PSC o Junts per aprovar els comptes. En aquest context, la consellera de Presidència, Laura Vilagrà, ha esgrimit l'entesa tancada avui amb la formació de Jéssica Albiach per pressionar socialistes i Junts. La consellera ha advertit que políticament aquestes formacions "no es poden permetre" que no hi hagi acord, ha assegurat que això "no tindria sentit", i s'ha mostrat convençuda "que tots els partits estaran a l'altura de la responsabilitat" per tancar l'entesa els propers dies.

"No hi ha cap raó perquè no es pugui produir aquesta aprovació", ha assegurat Vilagrà, només comparèixer davant dels mitjans per explicar l'acord amb els comuns. No només això, la responsable de Presidència ha insistit que el Govern està en condicions d'aprovar el projecte de forma immediata, abans d'acabar l'any. 

 

Versions contradictòries

Segons Vilagrà, que ha comparegut acompanyada de la consellera d'Economia, Natàlia Mas, les converses amb aquestes dues formacions estan molt avançades, assegura que s'ha treballat amb Junts en deu sessions tècniques, i amb el PSC en 12, a més de dues reunions més polítiques; i que tot plegat s'ha concretat en més de 100 mesures. Demà està previst celebrar les darreres reunions amb aquests dos partits.

Les paraules de la titular de Presidència contrasten, però, amb les valoracions del primer secretari del PSC, Salvador Illa, que avui mateix ha deixat clar als passadissos del Parlament que, a parer del seu partit, les converses encara no han avançat prou. També Junts va assegurar dilluns que les converses encara no havien avançat prou i tenien pendent d'abordar la carpeta sobre l'eix nacional. De moment, el Govern prepara una pròrroga tècnica dels pressupostos. 

Avís d'Albiach

L'acord amb els comuns l'han signat aquesta tarda el president, Pere Aragonès, i la líder dels comuns, Jéssica Albiach, al Palau de la Generalitat. Albiach ha subratllat que "és responsabilitat del Govern de la Generalitat aconseguir el suport de tres grups" i ha advertit que l'acord de pressupostos ha d'arribar "intacte" a la votació dels pressupostos.

Albiach ha mostrat satisfeta amb l'acord del qual ha destacat que al final 2023 s'haurà dedicat el 20% de pressupost de Salut a l'atenció primària, la qual cosa representa 2.550 milions més. Igualment ha destacat elements referents al dret a l'habitatge o la sobirania energètica, però també un nou impost per ajustar l'impost de patrimoni a l'impost a les grans fortunes aprovat a l'Estat, que hauria de permetre recaptar fins a 12 milions per a les arques catalanes, així com l'impuls d'un impost sobre les emissions portuàries dels grans vaixells i modificar l'impost sobre habitatges buits"Mai 8 diputats havien rendit tant", ha conclòs.

Propostes fiscals

També Vilagrà ha assegurat que es tracta d'un "bon acord", mentre que Natàlia Mas ha assegurat que l'objectiu és crear un "escut social" amb un pla de xoc amb 555 milions d'euros.

La consellera d'Economia ha tret ferro als increments de fiscalitat i a la possibilitat que dificulti l'entesa amb Junts. Ha assegurat que aquesta formació coneix l'acord i comparteix la necessitat de l'increment de l'impost de Patrimoni pactat amb els comuns, atès que ha de servir per compensar l'increment aprovat a l'Estat i evitar que aquests recursos els ingressi l'administració central. Pel que fa la modificació de l'impost sobre habitatges buits ha subratllat que només afectarà grans tenidors.