Ni Esquerra Republicana, ni la CUP… Ni el Govern de la Generalitat. L’executiu català no acompanyarà la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, aquest divendres en l’inici del seu judici pel cas de fragmentació de contractes a la Institució de les Lletres Catalanes. Així ho ha confirmat la portaveu Patrícia Plaja, que ha evitat cap mena de valoració​: "El Govern no considera que hagi de ser-hi i no hi serà". Més enllà d'això, s’ha limitat a demanar respecte a la presumpció d’innocència i esperar que “tingui un judici just amb totes les garanties”. D'aquesta manera, Junts per Catalunya es quedarà sol fent costat a la presidenta del seu partit. Els juntaires han organitzat busos des de diversos punts del país per acudir a la concentració davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya.

El primer a desmarcar-se de la concentració va ser Esquerra Republicana, que aquest dilluns va justificar que es tracta d'una "acusació per delictes de prevaricació i falsedat documental, per qüestions de mala gestió quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes". La portaveu i secretària general adjunta Marta Vilalta va rebatre que "no té res a veure amb l'1-O" ni amb la repressió contra l'independentisme, i que no s'hauria de "banalitzar" o "fer veure que és el que no és". Aquest dimarts s'hi ha sumat la CUP, que en boca de la diputada Eulàlia Reguant ha argumentat que "barrejar les coses i posar-ho tot al mateix sac fa un trist servei a la repressió política".

Aquesta és una setmana clau per a Laura Borràs. Aquest divendres, comença el judici a la presidenta suspesa del Parlament, acusada dels delictes de prevaricació i falsedat documental durant la seva etapa al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes per haver fraccionat, presumptament, contractes en favor d'un amic seu. Mitja hora abans, hi ha prevista una concentració davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya —on tindrà lloc aquest judici— de suport a la presidenta de Junts (Jordi Turull va enviar una carta a la militància del partit animant-los a assistir-hi). 

 

Borràs contraataca

Aquest mateix dimarts, Laura Borràs ha volgut replicar les paraules de Marta Vilalta en una entrevista a 'Els Matins' de TV3, tot ironitzant que la posició d'ERC és "coherent en algú que ja ha fet de jutge". En aquesta línia, la presidenta de Junts ha volgut assenyalar que ERC ja la va "apartar del càrrec de presidenta" de l'hemicicle: "Quan ja t'han vulnerat la presumpció d'innocència, ja t'han jutjat i, per tant, aquí s'expressa una coherència en el cas d'ells". Laura Borràs ha afegit que aquella decisió va ser "arbitrària i partidista" i que, al final, "cadascú ha de fer el que li sembli que ha de fer, jo he estat al costat de tots els represaliats, amb independència de la seva formació o adscripció política i em fixo més en qui hi haurà". En la seva roda de premsa, Patrícia Plaja ha evitat valorar aquestes declaracions.

El Govern en solitari, “satisfet”

La construcció d’una majoria parlamentària per als pressupostos de la Generalitat ha estat tota una prova de foc per al president Pere Aragonès. Finalment l’executiu català se n’ha sortit, i avui ha expressat la seva “satisfacció” amb el format monocolor: “El Govern se sent còmode i pot fer pactes a banda i banda”. Encara en qüestió pressupostària, Patrícia Plaja ha mantingut la porta oberta a incorporar Junts per Catalunya, perquè “busquem els màxims suports” i ha assenyalat que no hi ha “cap novetat” de calendari sobre els “projectes extrapressupostaris” pactats amb el PSC, com el Quart Cinturó, el Hard Rock o l’ampliació de l’aeroport del Prat.

Llei contra les ocupacions

Demà mateix es debatrà i previsiblement aprovarà la llei de mesures per a fer front a les "ocupacions il·legals". Tirarà endavant amb els vots de Junts (impulsor de la iniciativa), Ciutadans (que va retirar la seva pròpia proposta per esmenar aquesta) i del PSC. Una norma que serà aprovada en contra de la voluntat del Govern, en minoria parlamentària, que un cop el trencament amb Junts per Catalunya va paralitzar el projecte de llei en què treballava l'exconsellera de Justícia, Lourdes Ciuró. A preguntes dels periodistes, la portaveu Patrícia Plaja ha sostingut que “cal afrontar el tema, però cal afrontar-lo bé”, perquè és un “tema delicat”. En aquest sentit ha posat el focus en “diferenciar tipus d’ocupacions” i tenir present sempre el dret a l’habitatge.