Esquerra Republicana no acompanyarà la presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, en l'inici del seu judici al TSJC pel cas de la Institució de les Lletres Catalanes. Els republicans recorden que no es tracta d'una causa vinculada a la seva activitat com a política independentista, sinó a una "mala praxi", a una "mala gestió de recursos públics" vinculada a les seves responsabilitats anteriors. "No podem permetre que es reprodueixin casos de corrupció, banalitzar-los o fer veure que són el que no són". Fonts republicanes recorden que és la mateixa postura que quan van suspendre-la de drets i deures com a diputada. Mentrestant, els juntaires estan organitzant un acompanyament amb busos des de diversos punts del país. 

Preguntada sobre la seva assistència o no a la mobilització de suport a Laura Borràs, la portaveu i secretària general adjunta Marta Vilalta s'ha remès a allò que han dit en el passat: "Parlem d'una persona acusada per delictes de prevaricació i falsedat documental, per qüestions de mala gestió quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes". En aquesta línia, la dirigent republicana ha afegit que "no té res a veure amb l'1-O". I ha reblat: "Sempre estarem molt compromesos en la lluita contra la corrupció. No participarem d'un acompanyament en un judici per prevaricació i falsedat documental. No podem permetre que es reprodueixin casos de corrupció, banalitzar-los o fer veure que són el que no són". 

 

Els republicans recorden que és la mateixa postura que quan el Parlament va acordar la seva suspensió com a diputada el passat mes de juliol, amb els vots d'ERC, el PSC i la CUP a la Mesa de la cambra catalana.

Crida de Junts

El secretari general de Junts, Jordi Turull, va enviar una carta a la militància convidant-los a la concentració que se celebrarà divendres vinent a les 9:30 del matí davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al passeig Lluís Companys, en suport de la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, coincidint amb l'inici del seu judici. A la carta Turull afirmava que el judici, per una suposada fragmentació de contractes, és en realitat "un nou episodi de persecució política a l'independentisme a través de la repressió sobre els seus dirigents".

"Durant aquests anys hem vist com la judicatura espanyola mostrava un gran activisme polític en la defensa de la unitat d'Espanya i de la seva voluntat d'escarment, més que no pas la voluntat de treballar al servei de la Justícia. Justament per això no podem defallir en la denúncia d'aquests atacs, que vulneren drets fonamentals i posen en risc els fonaments mateixos de tota democràcia", afegia el dirigent juntaire.