Un govern amb 8 partits, i amb posicions contradictòries que van des dels partidaris de l'annexió de Judea i Samària (Cisjordània) a l'integrisme islàmic de Raam, tancarà la llarga etapa de 12 anys de mandat de Benjamin Netanyahu a Israel, que ha estat la més llarga des de la independència del 1948. El líder de Yamina (A la dreta), Naftali Bennett, serà el nou primer ministre.

Segons la premsa israeliana, Raam no només permetrà la majoria alternativa sinó que s'incorporarà al govern, i serà la primera vegada que entra a l'executiu un partit àrab israelià. 

Naftali Bennett ja va anunciar diumenge que havia arribat a un acord de coalició amb el partit centrista i laic Iesh Atid (Hi ha futur), Yair Lapid, a qui s'havia encarregat formar govern, però els faltaven suports per aconseguir la majoria, que ha acabat arribant amb els islamistes. Al final el govern del canvi tindrà una complexa barreja de dretans i esquerrans, religiosos i laics, falcons i coloms, i també el partit islamista.

Una altra de les particularitats és que el nou govern tindrà dos primers ministres al llarg de la legislatura: el nacionalista Naftali Bennett, líder de Yamina, ocuparà el càrrec durant dos anys i després el cedirà al centrista i laicista Yair Lapid, que encapçala la formació Iesh Atid.

8 partits

 

El pacte, a més de Yamina, Iesh Atid i Raam, inclou Haavoda (Partit Laborista), Meretz (Nou Moviment, esquerra verda sionista), Kahol Lavan‎ (Blau i blanc, sionisme centrista), Tikva Hadasha (Nova Esperança, dreta laica), i Yisrael Beytenu (Israel Casa Nostra, dreta sionista revisionista i laica). Aquests són els diputats de cadascuna d'aquestes formacions: Iesh Atid (17), Kahol Lavan (8), Yamina (7), Avoda (7), Yisrael Beiteinu (7), Tikva Hadasha (6), Meretz (6) y Raam (4).

La multitud d'ideologies del nou govern tot indica que serà el seu punt feble, ja que només se sustenta en l'oposició a Netanyahu. Encara queden per això serrells per negociar, i no es pot descartar al 100 per cent que poguessin fer descarrilar les negociacions abans de la votació.

Una de les principals discussions per a la formació de govern ha estat la designació dels membres de comitè de nomenaments judicials, en la qual Ayelet Shake, número dos de Yamina, pretén ocupar el lloc que estava assignat a la líder laborista, Merav Michaeli. Per la seva banda, Raam ha pressionat per derogar una llei del 2018 que al seu entendre dificulta la construcció a les comunitats àrabs, i també ha reclamat no fer més lleis sobre els homosexuals.

Netanyahu ha pressionat Yamina retraient-li que s'ha llançat a l'esquerra per aconseguir el poder.

A la fotografia principal, Naftali Bennett, líder de Yamina, futur primer ministre d'Israel