El front obert al PDeCAT arran la investigació del TSJC contra l’exconseller Germà Gordó pel cas 3% ha enxampat la coordinadora del partit, Marta Pascal, a Eslovènia, on participa al Bureau de l’ALDE, el Partit Liberal i Demòcrata Europeu, del qual és vicepresidenta.

La  dirigent demòcrata havia sortit aquest divendres a primera hora del matí de Barcelona i ja no va ser present en la reunió, que es va haver de convocar en saber-se la decisió del TSJC, on el PDeCAT va pactar amb l’exconseller un comunicat públic de resposta. En aquest text el partit mostra la confiança en Gordó i apel·la a la presumpció d’innocència abans d’anunciar que el diputat abandonarà la comissió de Justícia del Parlament però mantindrà el seu escó a la Cambra.

Aquest posicionament no va satisfer gens ni mica els socis del PDeCAT al grup parlamentari de JxSí. Tant ERC com els Demòcrates d'Antoni Castellà van fer comunicats públics, a partir de les 18 hores, reclamant que Gordó abandoni l’escó. “Volem una República neta, justa i transparent i ara mateix no ens podem permetre ni una ombra de sospita”, argumentava el text dels republicans.

Però la rèplica més sorprenent al comunicat del PDeCAT va ser la de la coordinadora de la formació que va reclamar a l'exconseller una mostra de "generositat" com la que va protagonitzar l’expresident Artur Mas, amb un "pas al costat pensant en el projecte comú".

El tuit de Pascal va tenir un fort ressò entre les files del partit, d’on ja havien començat a sorgir veus reclamant a Gordó que plegués. Entre els dirigents que van repiular la proposta de la coordinadora hi figura el president del grup de JxSí, Jordi Turull.

La petició que la líder del PDeCAT, però, no va agradar Gordó. Des de la plataforma que lidera, Nova Democràcia, l’exconseller va deixar clar que no té intenció d’acatar les ordres de Pascal i que es planteja abandonar el PDeCAT i passar al grup mixt abans que renunciar a l’escó.

En el rerefons de la negativa de Gordó apareix el fet que si l'exconseller deixa la seva acta de diputat, perdrà l’aforament i el seu cas passarà a la justícia ordinària.

L’exconseller i els seus militants afins van abordar la situació en una reunió durant la tarda de divendres on una part dels assistents, segons fonts de la trobada, van anunciar la intenció de marxar del partit i on Gordó hauria expressat la seva voluntat de passar al grup mixt, tot i que la decisió, de moment, és esperar.

El que no està tan clar, segons fonts demòcrates és si la coordinadora del PDeCAT està disposada a esperar massa temps que l'exconseller prengui una decisió. Amb la mirada posada a la reunió del Pacte Nacional pel Referèdum de dimarts i amb una setmana marcada per l'anunci de la data i la pregunta, previst per a dijous, l'últim que vol el PDeCAT és trobar-se embolicat en una polèmica pel tema de la corrupció.