"Nosaltres sempre guanyem a Europa". Així s'ha expressat aquest dijous l'advocat de Quim Torra, Gonzalo Boye, abans d'entrar al jutjat penal número 6 de Barcelona, a la Ciutat de la Justícia, on estava previst que comparegués l'expresident de la Generalitat per la segona causa de desobediència. Quim Torra ha anunciat a primera hora que no es presentaria a la vista oral en considerar que es tracta d'una farsa. Gonzalo Boye ha manifestat que Torra ha decidit plantar el tribunal "per la forma com l'ha tractat la justícia" en el procediment anterior.

 

Boye ha defensat el dret de Quim Torra a no comparèixer en la vista oral. "És evident que Torra no tenia cap confiança", ha subratllat l'advocat. Amb tot, la magistrada del jutjat penal 6 de Barcelona, Diana Marcelo, ha acordat de celebrar el judici sense la seva presència. És el que es coneix com a judici en absència. La llei permet jutjar persones en absència si la pena sol·licitada és inferior a dos anys de presó, i en el cas de Quim Torra la fiscalia li demana vint mesos d'inhabilitació a càrrec públic. La celebració de la vista ha estat demanada per la fiscal i l’acusació popular, exercida per Impulso Ciudadano.

Segon judici

Torra està sent jutjat per presumpta desobediència a una instrucció del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) del setembre del 2019 que instava el llavors president a despenjar de manera permanent una pancarta del Palau de la Generalitat que reclamava la llibertat dels presos independentistes. El TSJC instava Torra a despenjar la pancarta del Palau, de forma permanent i no només en període electoral, amb la finalitat de preservar la "neutralitat" de l'edifici, arran d'una demanda presentada per la plataforma Impulso Ciudadano, vinculada a un exdirigent de Cs.

El gener passat, Torra va complir la primera condemna per desobediència per no haver retirat una pancarta a favor dels presos polítics i els exiliats el primer cop que va ser requerit, el març de 2019, que li va costar el càrrec de president de la Generalitat, després que el Suprem confirmés la pena de 18 mesos d’inhabilitació, imposat pel TSJC. Aquest cop, Torra, com que no és aforat és jutjat en un jutjat penal de Barcelona. 

Torra, en anunciar la seva plantada al tribunal ha estat molt contundent. "Demano empara als tribunals internacionals, perquè no reconec la legitimitat de la justícia espanyola, que no respecta ni els tractats internacionals ni els drets fonamentals". I afegeix: "Els independentistes catalans només podem trobar la justícia a Europa".