L'advocat del president a l'exili Carles Puigdemont, Gonzalo Boye, ha assegurat que "facin el que facin amb el Codi Penal, no extradiran Puigdemont", en referència a la reforma de la sedició que s'està debatent al Congrés dels Diputats. En declaracions a RAC1, Boye ha considerat que aquesta modificació del delicte de malversació és "un nyap" feta amb presses i "tècnicament molt preocupant". "Fer les coses amb presses i improvisacions porta sempre males conseqüències", ha afegit. En aquesta línia, l'advocat ha apuntat que es tracta d'"una reforma totalment improvisada en què els seus promotors s'han anat esmenant a si mateixos" i que "més d'hora que tard veurem les seves disfuncions". Segons Boye, aquesta reforma deixarà als líders independentistes "com ara, però amb menys anys de presó, i aquí el problema no són els anys de presó". 

El Congrés està debatent una proposta del PSOE per reformar el delicte de malversació. El president Carles Puigdemont és un dels polítics catalans que continua processat per aquest delicte i que, per tant, una modificació del Codi Penal podria repercutir-lo. Tanmateix, Boye ha assenyalat que no és una qüestió que els "preocupi en aquest moment" i que prefereix esperar a veure "la lletra petita" de la reforma. L'advocat ha assegurat que aquesta reforma "no aborda el problema real" perquè les decisions polítiques sobre despesa pública no es poden revisar per via penal, que "ha de ser l'últim recurs quan hi ha altres procediments". De fet, Boye ha deixat clar que "la reforma demostra que (els líders independentistes) estan davant d'una persecució política". 

El possible retorn de Puigdemont

L'advocat de Carles Puigdemont s'ha mostrat convençut que el retorn del president a l'exili "està més a prop del que ens imaginem", assegurant que confia en la justícia europea. Boye manté així el que ja va dir el passat novembre, quan va assegurar que no es retirarà la immunitat a Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí, fet que obre la porta al seu possible retorn a Catalunya. "Si els fets fossin delictius, no haurien de fer filigranes en el Codi Penal ni l'haurien d'estar reformant per dur extradit Puigdemont. Facin la reforma que facin, no l'extradiran", ha justificat. Tot i això, l'advocat ha evitat posar data a un possible retorn de Puigdemont, ja que depèn de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE). "Un cop tinguem la sentència, la data de la tornada serà una decisió política", ha apuntat. Segons l'advocat, la situació dels eurodiputats catalans "ha d'establir un precedent" de cara a altres casos judicials que es pot trobar la UE en un futur.

La reforma de malversació del PSOE

El PSOE ha presentat una proposta del delicte de malversació que preveu rebaixar les condemnes per malversació, però no despenalitzar-les. En concret, l'Executiu espanyol planteja reduir de sis a quatre anys les penes pel delicte de malversació i afegir un nou tipus que penalitzi el desviament pressupostari irregular dins de la mateixa administració pública, on creuen que s'hi inclouen els casos del referèndum. Tot i que en un principi s'apuntava que era una proposta feta per la coalició de govern, Unidas Podemos finalment ha decidit fer-se enrere i s'ha desvinculat d'aquesta reforma del delicte de malversació del PSOE.