És el gran front d’aquesta setmana i se situa a Madrid: la reforma del Codi Penal. S’està tramitant de forma frenètica al Congrés dels Diputats, per la via d’urgència i amb les negociacions en marxa. Només hi ha un capítol resolt: la supressió de la sedició. Però queden altres patates calentes, com la malversació, que parteixen de propostes diferents. Esquerra Republicana planteja distingir si hi ha lucre o no (tornar a l’escenari previ a 2015) i fer-la inaplicable a l’1-O, mentre el PSOE proposa una malversació amb penes més baixes que continuï penalitzant l’organització del referèndum. Però els republicans no tanquen la porta a acabar aproximant-se a la posició socialista. La portaveu Marta Vilalta ha defensat, aquest dilluns en la roda de premsa posterior a l'executiva, que l’objectiu ha de ser “evitar que s’utilitzi el Codi Penal per a perseguir la dissidència” i que tenen clar que al referèndum del 2017 no va haver-hi malversació. En qualsevol cas, ha deixat clar que estan negociant i que queden hores per davant.

Concretament, l’esmena d’ERC planteja revertir la reforma del govern Rajoy del 2015, que va unificar la malversació i l’administració deslleial. Els republicans volen tornar a distingir si hi ha lucre personal o de tercers, i al mateix temps clarificar perquè la malversació no sigui aplicable a l’organització del referèndum de l’1-O. En canvi, el PSOE pretén que es castigui amb una forquilla d'un a quatre anys de presó el desviament irregular de pressupost dins l'administració pública. Tot i proposar una rebaixa de dos anys respecte de les penes que hi ha a hores d'ara, hi ha la intenció de poder continuar perseguint casos com els de l'1-O.

Preguntada i repreguntada justament per una possible transacció amb el PSOE, de la qual ja se n’ha desmarcat Unidas Podemos, Marta Vilalta ha deixat clar que estan “negociant” i “intercanviant documents” amb els socialistes i que encara hi ha temps per arribar a una entesa. Però no ha tancat la porta al plantejament socialista, si és per millorar l’actual Codi Penal. En qualsevol cas la portaveu republicana ha defensat que en el cas de l’1-O no va haver-hi cap mena de malversació i que “no es pot perseguir una cosa que no ha passat.

Segons la secretària general adjunta d’ERC, negociaran “fins a l’últim minut” amb un doble objectiu: “ser absolutament contundents en la lluita contra la corrupció” i “limitar la capacitat repressiva de l’Estat”. Aquesta mateixa tarda es reuneix la ponència de la reforma del Codi Penal al Congrés dels Diputats, dimarts la comissió i el ple se celebraria de forma extraordinària aquest mateix dijous.

 

Pressa pels pressupostos

Ja fa “més de sis setmanes” que negocien els pressupostos, durant les quals han mantingut “25 reunions”. Per tant, ja és l’hora d’arribar a una entesa. D’aquesta manera, un dilluns més, Esquerra Republicana ha interpel·lat els seus potencials aliats a ficar-se les piles per aprovar els comptes de la Generalitat “el més aviat possible”. La portaveu i secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, ha “emplaçat” les formacions amb qui negocia —Junts per Catalunya, el PSC i els comuns— a fer un “exercici de responsabilitat”, estar a “l’altura del moment i “deixar de banda excuses, tàctiques dilatòries o alguns retrets”. I ha reblat el seu missatge: “S’hi han dedicat esforços i temps. S’ha treballat amb seriositat i rigor. És el moment de no fer esperar més”.

La portaveu nacional d’ERC ha defensat que “és el moment de pensar en el país i la seva gent i fer possibles el més aviat possible aquest acord de pressupostos perquè pugui fer ràpidament la tramitació parlamentària”. Els republicans mantenen que l’”objectiu” és celebrar el debat a la totalitat al Parlament abans d’acabar l’any, i que és possible. “A nivell de calendari, com més aviat millor. No hauríem d’estar especulant amb el temps”, ha alertat Marta Vilalta, que també ha refermat que aspiren a un “acord a quatre, el màxim d’ampli possible”, que inclogui tant Junts i els comuns, com el PSC, que considera que en les últimes setmanes ha fet passos en el compromís contra la repressió. Davant d’algunes línies vermelles, com la dels comuns sobre els recursos sanitaris, des de Calàbria rebaten que és un “objectiu compartit” i que la millor forma de materialitzar-ho és “convertir aquest avantprojecte en realitat”.