L'eurodiputat del PP Esteban González Pons ha citat Catalunya com a exemple durant el debat que el ple de l'Eurocambra celebra aquest dimecres sobre la influència de la propaganda russa a la UE. El popular ha dit que en els últims successos a Catalunya s'han detectat "actuant a favor de la ruptura d'Espanya" més de 4.800 bots que difonien de forma "constant" informació "falsa" manipulada a Internet. Segons ha denunciat, alguns mitjans russos —tot i que no ha citat cap nom— van arribar a obrir els seus informatius a Espanya amb imatges de carros de combat dirigint-se a Barcelona "que només existien en la imaginació de l'editor".

Per la seva banda, l'eurodiputat d'IU Javier Couso ha criticat "la patètica obsessió dels mitjans de la dreta europea contra la suposada ingerència russa". El parlamentari ha recordat que al desembre el ministre d'Exteriors espanyol va denunciar davant la UE la ingerència russa i veneçolana a Catalunya i va afirmar tenir-ne dades. "Encara les estem esperant perquè no existeixen", ha afirmat Couso.

L'eurodiputat d'IU ha replicat a González Pons i ha afegit també que el novembre passat el CNI afirmava a través del seu cap de ciberseguretat que no s'havia detectat "cap ciberatac del govern rus" i que tampoc els organismes alemanys o l'autoritat cibernètica francesa "van trobar activitat significativa russa". "Darrere d'aquesta paranoia se situa una estratègia política clara: impedir el bon veïnatge amb Rússia", ha conclòs.

“Amenaça per a la democràcia”

"Les campanyes de desinformació i propaganda són una amenaça per a la democràcia i com a tal hem d'abordar-les", ha advertit González Pons. El parlamentari ha lamentat que mentre el Kremlin "disposa de 1.000 milions d'euros anuals en mitjans públics, una xarxa de televisions a 100 països i en 33 idiomes i un exèrcit de comptes fantasmes llestos per expandir fake news, Europa està indefensa".

En aquest sentit ha assegurat que cada vegada que la UE té un problema "apareixen les fake news i els atacs informàtics i entren en acció els mitjans de comunicació russos". "Hem de començar a reaccionar més seriosament", ha conclòs. Segons ha dit, la UE només compta amb un milió d'euros de pressupost l'any en mitjans públics i una task force formada per 17 persones.

Durant la seva intervenció al ple, González Pons també ha dit que els europeus han de saber defensar el seu estil de vida. "Estem orgullosos de la nostra democràcia, separació de poders, la llibertat d'expressió i la premsa lliure, però això ha de ser una fortalesa, mai una debilitat", ha afegit.