La venjança ha brollat del cor del portaveu del Partit Popular al Parlament Europeu, Esteban González Pons, després de no haver aconseguit fa un mes boicotejar la conferència del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, The catalan referendum a la seu del Parlament europeu a Brussel·les. González Pons ha carregat de forma molt dura contra Puigdemont durant el 18è congrés del PP que comença aquest divendres, acusant-lo d'assemblar-se a la líder del Front Nacional, el partit de l'extremadreta francesa, Marine Le Pen, i als populismes "que amenacen la pau".

"Qui diu que el poble no és tingut en compte? Puigdemont i Le Pen. Qui diu que a la UE mana Alemanya? Iglesias i Le Pen". Aquest ha estat un dels punts més àlgids d'un discurs de caire nacionalista espanyol del dirigent popular, on ha assegurat que "la política és per a patriotes".

Més tard ha redoblat el to com si d'una arenga militar es tractés i ha afirmat que el futur seria entre els defensors de la "representació proporcional i els autòcrates que s'entenen amb el poble a través dels seus plebiscits". És a dir, uns adjectius que podrien anar dirigits al referèndum promès per Puigdemont perquè més tard ha afegit "votar per excloure, trencar i fustigar els qui voten diferent també és una dictadura". 

En al·lusió a la independència, el portaveu popular s'ha erigit com a expert en qüestions europees i internacionals, tot assegurant que "una Catalunya d'una Espanya trencada estaria a la cua per darrere d'Albània i Montenegro". L'objectiu era advertir de fons el que ell veu com una amenaça per al sistema de llibertats europeu: "La Unió Europea i Espanya són l'objectiu a batre de populistes i nacionalistes", ha afirmat.

Les paraules eren de to elevat, amb una intensitat creixent, barrejant uns elements amb d'altres i aportant símils de tot tipus. “El nacionalisme i el populisme són com els virus, confonen el sistema immunològic de la democràcia amb paraules que semblen democràcia”, ha afegit. Per aquest motiu, també ha rebutjat altres aspiracions nacionals, com ara l'escocesa. Els ha advertit que no en farien "excepció" i si el Regne Unit consuma el Brèxit, també Escòcia i Gibraltar en marxarien.