Girona ha celebrat aquest matí la inauguració de la plaça de l'U d'Octubre de 2017 amb un acte institucional i popular i amb la descoberta d'una placa commemorativa en record de la jornada de l'1-O.

En l'acte, on hi han assistit un miler de persones, hi ha intervingut el president Carles Puigdemont, que ha destacat la "dignitat dels gironins i gironines".  Puigdemont ha recordat els fets de l'1-O, i considera que l'antiga Plaça Constitució – ara Plaça U d'Octubre de 2017 -, representa un "espai d'orgull" per a tots els gironins que, assenyala, volen viure "en comunió amb tots els pobles del món i d'Espanya".  A més, s'hi han projectat imatges de la repressió policial del referèndum i hi han intervingut dirigents, entitats i representants de la ciutadania. 

L'alcaldessa, Marta Madrenas, ha explicat que el canvi de nom de la plaça de la Constitució és la "resposta democràtica de la ciutat" als fets d'aquell dia i té l'objectiu d'evitar l'oblit i "homenatjar les víctimes de la repressió". "És la plaça de la democràcia. Ens trobaran sempre forts, decidits i dempeus. Cap constitució pot estar per sobre els drets humans fonamentals", ha afirmat Madrenas.