Girona seguirà sense cartipàs. El pacte al qual ahir CiU va arribar amb C's i PP finalment ha quedat en paper mullat. C's s'ha fet enrere a últim moment. Després d'un ple municipal mogut, en el que s'han fet evidents les discrepàncies entre govern i oposició, i sobretot amb Esquerra Republicana, no ha tirat endavant cap proposta per desbloquejar la situació organitzativa de l'equip de govern.

Poques hores abans del ple extraordinari celebrat aquesta tarda, C's ha dinamitat el pacte en considerar una "manca de respecte" les declaracions independentistes del portaveu del govern, Carles Ribas. Veient la manca d'acords, i que finalment no es podria aprovar el cartipàs, l'alcalde Albert Ballesta hauria intentat parlar amb ERC i hauria acceptat una part de la seva proposta, concretament, la relativa al sou de l'alcalde.

Finalment la proposta que s'ha portat a ple era que Ballesta cobrés un sou brut de 68.500 euros anuals, en contra dels 73.000 euros que haurien pactat ahir amb PP i C's. Malgrat tot, ERC ha assegurat durant la sessió que la seva proposta no només anava del sou i que hi havia altres "coses molt importants" a discutir. Per aquest motiu, Esquerra ha reiterat el seu No, i ja en són quatre les vegades que els republicans han negat el seu suport al nou cartipàs impulsat per Ballesta.

A més, la portaveu d'ERC a Girona, Maria Mercè Roca, ha criticat que l'actual alcalde al seu entendre "no sap negociar" i que considera una "deslleialtat" que s'hagi pactat amb dos partits contraris al procés sobiranista.

Girona no renunciarà "al seu ADN"

Carles Riba ha agraït la responsabilitat de la regidora del PP, de mantenir el pacte, tot i el No inesperat de Ciutadans. En aquest sentit, Ribas ha volgut carregar durament contra la regidora de C's, Míriam Pujola, assegurant que el pacte era "una qüestió d'organització" i que el que no farà el govern és "renunciar al seu ADN". A més, ha recordat a Pujola que aquesta és una postura que ja coneixia quan van pactar. Ciutadans, que avui s'ha mostrat molest per les declaracions independentistes de Roca, havia demanat que Girona sortís de l'Assemblea de Municipis per la Independència (AMI), cosa a la qual CiU s'hi hauria negat. 

CiU critica que ERC no vol negociar

D'altra banda, Ribas també ha volgut tornar a oferir a Esquerra entrar al govern municipal, i ha dit a la regidora d'ERC: "jo volia ballar amb vostè, però vostè no vol ballar amb mi". A més, ha recordat que quan al mes de juny van aprovar el primer cartipàs conjunt, amb Carles Puigdemont al capdavant, creia "que estàvem junts per fer aquest país, que ho fèiem a Girona i al Parlament", però que finalment no ha sigut així.

 

També en aquest sentit s'ha expressat l'alcalde de Girona, que ha assegurat que va començar a obrir converses amb altres partits perquè ERC no volia negociar. A més, Ballesta ha criticat que la proposta feta pels republicans no era "seriosa".

Foto: @governobert_gi (font)