La renúncia d’Albert Ballesta a l’alcaldia de Girona, que el propi alcalde té previst confirmar aquest migdia, propiciarà que aquesta ciutat hagi tingut tres alcaldes en el curt període de dos mesos, després que Carles Puigdemont hi renunciés per accedir a la presidència de la Generalitat. El mandat de Ballesta amb prou feines haurà arribat a la cinquantena de dies, força convulsos per la seva arribada al càrrec i l’exploració d’un pacte amb Ciutadans que finalment no es va materialitzar. Marta Madrenas, actual segona tinent d’alcalde, assumirà l’alcaldia.

Carles Puigdemont va renunciar formalment a l’alcaldia en un ple d’urgència el dilluns 11 de gener, un cop es va formalitzar durant el cap de setmana l’acord entre Junts pel Sí i la CUP pel qual Artur Mas feia un pas al costat i es confirmava el nom de Puigdemont com a president de la Generalitat.

Malgrat l’eufòria del pacte que permetia continuar amb el procés sobiranista, la successió a l’alcaldia va arribar amb polèmica, ja que el nom triat, Albert Ballesta, va ser una sorpresa, perquè es tractava d’una persona que ni tan sols era regidor. De fet Ballesta va anar a les llistes de CiU com a número 19, per tant no va resultar escollit i per arribar a l’alcaldia es van haver de succeir les renúncies de totes les persones que el precedien a la llista.

Jura el càrrec dues vegades

Malgrat tot, Ballesta va jurar el càrrec d’alcalde el 22 de gener, i un altre cop uns dies després, perquè la primera vegada ho va fer malament i ho va haver de repetir. La polèmica l’acompanyaria durant el seu mandat, perquè ben aviat va arribar a un principi d’acord amb Ciutadans i PP pel qual es resolia el cartipàs municipal, però també altres aspectes com el mateix sou de l’alcalde.

Aquest pacte però, va fracassar quan els regidors de C’s van preferir retirar-se, sorpresivament, per unes declaracions de to sobiranista procedents de les files convergents. En aquesta situació, Ballesta no va poder tirar endavant l’acord, que el PP volia mantenir, i tampoc se’n va sortir d’arribar a acords amb ERC.

Per tot plegat, Ballesta va reconèixer els seus errors, en una compareixença per la qual va defensar no ser “una persona pessetera” i insistint que obria un període de reflexió però alhora descartant la possibilitat de renunciar.

El final del camí arriba aquest dilluns, quan Ballesta aborda la situació amb Carles Puigdemont i acorda formalitzar la dimissió. Assumirà el govern de la ciutat Marta Madrenas, actualment segona tinent d'alcalde i responsable de l'àrea d'urbanisme, que durant el relleu de Puigdemont ja s'havia apuntat com un dels noms amb més possibilitats per encapçalar el consistori.