Junts ha deixat clar que la seva voluntat hauria estat comptar amb la CUP per tirar endavant els pressupostos. Això no obstant, després d'escoltar la intervenció de la cupaire Eulàlia Reguant, el conseller d'Economia, Jaume Giró, ha aprofitat la seva intervenció al ple del Parlament per replicar als retrets que ha dedicat la CUP al Govern i al projecte de pressupostos.

Entre d'altres qüestions, Giró ha sortit al pas de l'acusació que el Govern no és prou sobiranista, que és l'extensió de la sociovergència i que ha fet uns pressupostos continuistes. El conseller ha advertit que ningú no pot acusar ERC i Junts de ser poc sobiranistes. "No sé si hi ha cap altre partit en aquest Parlament amb tants membres que tot defensant pacíficament i democràticament el dret del país a la autodeterminació hagin posat en joc i hagin perdut la seva llibertat, el seu patrimoni, el seu domicili i la seva capacitat de representar políticament aquest país", ha advertit.

 

Giró ha insistit que si han posat per davant de qualsevol altre grup la negociació amb la CUP és per impulsar l'aposta per l'aspiració sobiranista; ha advertit que la sociovergència no existeix, perquè va implosionar amb el procés; i que ha conclòs que uns pressupostos han de ser continuistes amb els comptes que els han precedit. "Els pressupostos no són una palanca per a la revolució, sinó un instrument per a la millora", ha advertit.

Paperera de la història

El conseller ha retret que amb l'esmena a la totalitat, els cupaires, utilitzant una expressió de Trotsky, envien a la paperera de la història els pressupostos del Govern igual com el 2017 van enviar Artur Mas.

"El primer manament de la sostenibilitat és no llençar res que funcioni -ha advertit-. Potser en comptes d’enviar tantes coses a la paperera de la història haurien d’aprofitar-les o millorar-les que és el que fan els polítics que a més de conviccions tenen també responsabilitats".

 

El conseller ha advertit finalment a la CUP que negociar significa "ser conscient de la representativitat amb què cadascú s'asseu a la taula de negociació i reconèixer que el resultat del diàleg haurà de quedar emmarcat, necessàriament, en el model de país que per majoria hagin votat els ciutadans".

 

A la imatge principal, el conseller Jaume Giró durant la seva intervenció al ple / Montse Giralt