El conseller d'Economia, Jaume Giró, ha rebutjat assistir a l'acte que presideix el Rei aquest vespre a Barcelona en què es lliuraran les medalles de Foment del Treball. Fonts de la conselleria asseguren que Giró no té intenció d'assistir a actes protocol·laris que presideixi el monarca, i que només acudirà a convocatòries d'aquesta mena en cas que s'hi abordi alguna qüestió d'interès econòmic o d'inversions per a Catalunya.

Durant l’acte convocat aquest vespre a la seu del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) es lliuraran les medalles commemoratives del 250 aniversari de Foment del Treball i els Premis Carles Ferrer Salat. A la convocatòria sí hi assistirà el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Segons fonts d'Economia, el conseller va rebutjar fa dies la invitació de Foment argumentant que no assistirà a actes institucionals del monarca fins que no es disculpi pel discurs del 3 d’octubre del 2017 i per les càrregues policials de l’1-O. Fins aleshores, segons aquestes fonts, només participarà en actes on sigui el Rei en cas si s’hi discuteixen inversions o qüestions que siguin de l’interès de Catalunya, però no acudirà a convocatòries purament protocol·làries com és la d’aquest vespre.

Per part del govern espanyol, la representació l’encapçala la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez. També hi seran els presidents de les comunitats autònomes del País Valencià, Ximo Puig; Aragó,  Javier Lamban, i la presidenta de les Illes, Francesc Armengol.

Felip VI ha participat aquest matí a l’acte de lliurament de les credencials als nous jutges que s’ha celebrat a l’Auditori de Barcelona. Tampoc a aquella cita hi havia cap representant del Govern. L'any passat, el govern espanyol va vetar la presència del monarca a aquesta cita amb els nous jutges a la capital catalana per la proximitat de l'aniversari de l'1-O i de la sentència d'inhabilitació de Quim Torra. Això, va provocar tensió amb el Consell General del Poder Judicial.

El Govern de Pere Aragonès ha assistit des que es va constituir a finals de maig a diferents actes presidits pel monarca, com la inauguració del Mobile World Congress o de la Fira Automobile, però no als esdeveniments que convoca la Casa Reial. A més, Aragonès i els consellers han evitat participar en el tradicional besamans i en les corresponents fotografies, la qual cosa ha provocat situacions curioses com el del sopar inaugural del Mobile en què va ser el Rei qui va plantejar a Aragonès fer-se la fotografia plegats.

El monarca imposarà aquest vespre la medalla commemorativa del 250 aniversari de Foment al president de la Fundació Bancària la Caixa, Isidre Faine, en reconeixement a la seva trajectòria empresarial i compromís social, i a l’Associació Industrial Tèxtil del Proceso Algodonero, perquè “acumula la història de la indústria tèxtil cotonera i simbolitza els orígens del Foment”. Pel que fa els premis Carles Ferrer Salat, han estat guardonades vuit empreses.

 

A la imatge principal, el conseller d'Economia i Hisenda, Jaume Giró, en una imatge d'arxiu / ACN