El Rei ha tornat aquest matí a presidir l'acte de lliurament dels despatxos als nous jutges del qual va ser apartat l'any passat davant la indignació del Consell General del Poder Judicial. En l'acte que s'ha celebrat a l'Auditori de Barcelona, el president del Tribunal Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, ha advertit que la presència del monarca té "una enorme força simbòlica i un profund significat constitucional". "Expressa que la Justícia s'administra en nom de qui simbolitza la unitat i permanència del nostre Estat, conjugant-se així en la fórmula constitucional, harmònicament, les idees de sobirania i unitat de la nostra nació".

L'any passat, el govern espanyol va vetar la presència del monarca a aquesta cita, que s'havia programat en els dies previs a l'aniversari de l'1-O i just quan estava a punt de saber-se la sentència d'inhabilitació de Quim Torra. Acompanyaven el monarca en la presidència de l'acte Lesmes i la ministra de Justícia, Pilar Llop. Per contra, no hi havia cap representant del Govern català. Qui sí que estava entre els assistents era el president de la Sala Segona del Suprem, Manuel Marchena, qui va ser responsable del judici als líders del procés.

 

Independència judicial

El monarca no ha fet cap referència a la situació que es va produir l'any passat i ha protagonitzat una breu intervenció en què ha subratllat la independència i imparcialitat dels jutges. "Les institucions de tota societat són essencials per fer realitat la idea d'Estat. A Espanya el poder judicial forma part nuclear de l'Estat com a institució en ella mateixa i com a poder d'aquell", ha advertit el monarca. Quan ha acabat la breu intervenció de Felip VI s'ha sentit un "Visca el Rei" seguit d'un aplaudiment.

El president del Tribunal Suprem i del CGPJ ha començat la seva intervenció recordant que la Constitució proclama que la justícia emana del poble i s'administra en nom del Rei per jutges i magistrats "independents, inamovibles, responsables i sotmesos únicament a l'imperi de la llei". "La Justícia s'administra en nom de qui simbolitza la unitat i permanència del nostre Estat, conjugant-se així en la fórmula constitucional, harmònicament, les idees de sobirania i unitat de la nostra nació".

Rey Felipe VI, Lesmes, acto promoción escuela judicial, auditorio de Barcelona - Sergi Alcàzar

Autoritats que han participat en l'acte de lliurament de despatxos / Sergi Alcàzar

Significat constitucional

"La vostra presència no només serveix per ressaltar la dignitat de la nostra funció, sinó que té, sobretot, una enorme força simbòlica i un profund significat constitucional", ha subratllat Lesmes.

"Aquest precepte constitucional explica a la perfecció la legitimitat del Poder Judicial, que neix, com tots els poders de l'Estat, del poble espanyol, en què resideix la sobirania nacional; però també expressa que la Justícia s'administra en nom de qui simbolitza la unitat i permanència del nostre Estat, conjugant-se així en la fórmula constitucional, harmònicament, les idees de sobirania i unitat de la nostra Nació"

Lesmes ha recordat que l'Estat de Dret reclama als jutges "una defensa ferma de la Constitució i de la llei". Ha advertit que els jutges han d'actuar de forma independent -"això implica la necessitat de jutjar en absència d'elements estranys, no acceptables processalment ni jurídicament, tendents a influir il·legítimament en el pronunciament judicial", ha advertit-; amb imparcialitat i integritat.

 

A la imatge principal, el rei Felip VI i el president del Suprem, Carlos Lesmes, durant l'acte de lliurament dels despatxos als nous jutges / Sergi Alcàzar