Després d'un any d’estira-i-arronsa, les discrepàncies entre els dos socis del govern espanyol pels Pressupostos Generals de l'Estat i la llei de l'habitatge s'havien cronificat. Finalment, però, el PSOE i Unidas Podemos han assolit un acord per als dos projectes, segons ha anunciat el mateix executiu de Sánchez. 

Un dels principals esculls que es trobaven els dos partits per tirar endavant els pressupostos i la llei de l'habitatge era, justament, aquesta darrera. Les posicions entre els dos partits xocaven especialment pel que fa a la regulació del preu del lloguer. Per Unidas Podemos aquest era un punt prioritari que la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha defensat públicament. 

Segons avança El País, Díaz i el president Pedro Sánchez han estat els que finalment han desbloquejat les negociacions en les dues matèries. Les negociacions en el si del govern espanyol s'han intensificat durant el cap de setmana i han desembocat en un acord llargament esperat. 

Resistència amb els lloguers

Els dos partits que conformen el govern espanyol coincideixen en el fet que és una normativa necessària, però no estan d'acord en fins on ha d'arribar. Podem reclamava posar un topall als preus dels lloguers en aquelles zones anomenades de mercat tensat, on els preus dels immobles haurien crescut de forma continuada en un període de temps. 

Els socialistes, per la seva banda, consideraven més oportú donar beneficis fiscals als propietaris per aconseguir que aquests abaixessin voluntàriament els preus dels seus lloguers. 

Segons fonts d'Unidas Podemos, l'acord sobre la llei de l'habitatge inclourà la retirada de privilegis fiscals i la regulació dels preus del lloguer en les zones de mercat tensat, en el cas dels grans propietaris, és a dir, aquells que tinguin més de 10 habitatges en propietat. Pel que fa als petits propietaris, la llei contempla la congelació dels preus del lloguer i incentius fiscals per abaixar els preus. 

La normativa aposta per un parc públic de lloguer, el qual es nodrirà del 30% dels habitatges de totes les promocions d'habitatge protegit. Per lluitar contra les cases buides quan hi ha tanta gent que necessita un sostre, la llei impulsa un impost per aquests immobles, a través del recarregat de l'IBI de fins al 150%.  

Distanciament del PSOE

Mentre que Podemos pot estar orgullós d'avançar a poc a poc cap a la llei d'habitatge que volen, el PSOE no para de justificar-se. Els Pressupostos Generals de l'Estat per al 2022 estan servint d'arma llancívola a molts partits de l'oposició. Els socialistes no volen que la llei de l'habitatge sigui percebuda d'aquesta manera i el portaveu del PSOE al Congrés, Héctor Gómez, ha insistit ràpidament a desvincular un acord en matèria d'habitatge amb el seu soci de govern a l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat.

"Hi haurà un acord (sobre habitatge), però no condicionarà els pressupostos" ha indicat Gómez, que ha afegit que si els dos socis aconsegueixen una bona entesa, no serà necessari continuar amb altres iniciatives. "Tindrem un acord molt aviat en matèria d'habitatge que serà bo per a Espanya", ha insistit.

 

Imatge principal: Pedro Sánchez, president d'Espanya, i Yolanda Díaz, vicepresidenta i ministra de Treball i Economia Social / Europa Press