Els perjudicis que hauria comportat per a l’economia el procés independentista és un dels arguments recurrents al Parlament de les formacions unionistes. Això no obstant, aquesta tarda l'intent de la diputada del PP Eva Parera d'estirar d'aquest fil argumental ha rebut una resposta contundent del conseller d’Economia, Jaume Giró. El conseller no només ha negat aquesta suposada decadència i l'ha atribuït a un “deliri apocalíptic”, sinó que, a més, ha aprofitat per denunciar maniobres del govern de Mariano Rajoy per perjudicar l’economia catalana atiant la fugida d’empreses.

“Són vostès, i altres que pensen com vostès, qui han utilitzat i utilitzen l’economia per combatre l’independentisme. I ho fan sense escrúpols”, ha retret Giró en la resposta a la interpel·lació de Parera. En concret, el conseller ha retret que el 6 d’octubre del 2017, el Govern del PP "va posar tot l’Estat en contra de Catalunya aprovant de pressa i corrents” el decret que facilitava la sortida de seus socials.

 

Drets de milers d'accionistes

Giró, que el 2017 era director general de la Fundació bancària La Caixa, ha denunciat que per tirar endavant aquell decret, el govern de Rajoy va haver de modificar en 24 hores la Llei de Societats de Capital pel que fa la presa de decisions per al canvi de seus socials, i va “saltar-se els drets legals i estatutaris de desenes de milers d’accionistes que es van veure impedits d’opinar sobre el canvi de seu social".

La diputada del PP havia assegurat prèviament que després d’una dècada intentant desconnectar Catalunya d’Espanya el que s’ha desconnectat és l’economia catalana, en el que ha descrit com la “dècada més vergonyosa i decadent políticament parlant” a Catalunya.

El conseller ha replicat rebutjant les paraules de Parera amb dades, entre d’altres, sobre la creació d’empreses a Catalunya -ha assegurat que a Catalunya s'hi ha creat una de cada cinc empreses de l’Estat entre gener i setembre d'aquest any, passant per davant de Madrid- i sobre l’atur -amb un 10,9% d’atur, Catalunya té un dels índex més baixos de l’Estat i per sota de Madrid que té un 11,8%-. “El que em sap més greu és que en el seu deliri apocalíptic desitgin tots els mals a Catalunya pensant que d’això en trauran algun dia algun rèdit electoral”, ha lamentat.

Colau i Cercle d'Economia

Giró, que ha aixecat l'aplaudiment dels escons independentistes, ha recollit també l'agraïment del republicà Ernest Maragall que ha intervingut a continuació per la rèplica que ha dedicat a les acusacions de Parera sobre el no a tot que ha retret al Govern i a l’Ajuntament de Barcelona. “No m’imaginava que vostè avui s’atrevís a criticar la gestió de Colau, quan vostè i Manuel Valls, abans de tornar corrents a París, la van fer alcaldessa”, ha ironitzat. Parera ha respost que el seu vot no va ser a favor de Colau sinó en contra d'ERC.

El conseller també ha aprofitat l’avinentesa per respondre al document del Cercle d’Economia de començaments d'octubre crític amb el Govern que ha esgrimit la diputada durant la seva intervenció. “Parla vostè citant un club de 1.200 socis, que diu que Catalunya no té un model i porta Catalunya a una lenta però inexorable decadència. Això només pot ser fruit d’una lenta i inexorable ignorància del que passa a Catalunya”, ha reblat.

 

A la imatge principal, el conseller d'Economia, Jaume Giró, durant la seva intervenció al Parlament