La Conselleria d'Economia i Hisenda de la Generalitat, capitanejada pel conseller Jaume Giró, assumirà a partir del 2 de maig el Fons Complementari de Riscos que va crear el Govern per avalar les fiances que el Tribunal de Comptes va imposar a 34 excàrrecs del Govern per la política exterior de la Generalitat en el marc del procés. Fins ara aquest fons el gestionava l'Institut Català de Finances (ICF) de manera "excepcional i provisional", i és per aquest motiu que ara es traspassa al departament d'Economia, ha explicat la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, en roda de premsa després del Consell Executiu.

Plaja ha assegurat que aquest canvi de gestió ja estava previst des d'un inici, i que es pot fer sense problema perquè està contemplat en la llei que regula el funcionament del fons. Sobre el motiu pel qual es fa aquest canvi, ha explicat que permetrà un estalvi anual per la Generalitat: "Permet al Govern un estalvi anual en no haver d'assumir la part corresponent a la comissió de gestió del fons", ha assenyalat, i ha dit que així també l'ICF es pot centrar en la seva funció de banca pública per facilitar el finançament de projectes d'emprenedors i petites i mitjanes empreses.

La portaveu de l'Executiu també s'ha referit a les últimes notícies sobre aquest fons, i és que a finals del mes de febrer el Tribunal de Comptes es va veure obligat a rectificar i acceptar l'aval de l'ICF. Per Plaja, aquestes últimes decisions judicials demostren que els avals eren "jurídicament impecables". La creació d'aquest fons de riscos ha estat capitanejada per la conselleria de Jaume Giró. Durant el debat de la creació d'aquest mecanisme al Parlament, a finals de febrer quan es va aprovar, el conseller va reivindicar que és una eina perquè els servidors públics puguin treballar sense por, garantir que l'acció política es pugui dur a terme en llibertat i no des de l'amenaça i la indefensió.

El fons, amb una dotació inicial de 10 milions d'euros, cerca donar cobertura als treballadors de l'administració de la Generalitat en processos judicials en els quals es puguin veure implicats per accions realitzades en exercici de les seves funcions i que no queden cobertes per les pòlisses de responsabilitat civil i patrimonial.

Català

Durant la roda de premsa posterior al Consell Executiu Plaja també ha valorat els últims moviments sobre el català, i ha estat preguntada per la recent anunciada manifestació de l'ANC contra la modificació de la llei de Política Lingüística. La portaveu s'ha limitat a dir que l'objectiu del Govern és protegir el català i el model d'escola catalana, que s'hi està treballant i dedicant "tots els esforços pel màxim consens social". 

Mascaretes a l'escola

Sobre un altra tema, la retirada de les mascaretes a l'interior anunciada pel govern central el dia 20 d'abril, Plaja ha anunciat que la Generalitat publicarà una resolució dijous per la qual no serà necessari que els alumnes de Primària i Secundària de centres educatius portin mascareta a l'aula a partir de dimarts, avançant un dia la mesura, perquè creuen que no tindria sentit obligar els alumnes a portar mascareta a classe el dimarts quan es torna de les vacances de Setmana Santa, i que dimecres ja no l'hagin de portar. 

República

Finalment Plaja també ha explicat que a partir d'aquest dijous 14 d'abril, el Govern commemorarà la proclamació de la República que va fer Francesc Macià l'any 1931. Aquesta commemoració començarà dijous amb la participació del president Pere Aragonès i la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, i a partir d'ara es farà cada any, ha assegurat la portaveu.