Falten dos mesos perquè els ciutadans del Pirineu decideixin en una doble consulta si volen o no la celebració d'uns Jocs Olímpics d'Hivern l'any 2030, i la candidatura conjunta entre Catalunya i l'Aragó està trencada. Ara el Comitè Olímpic Espanyol treballa una candidatura alternativa, però en paral·lel la Generalitat ja ha començat a projectar una campanya pels Jocs. En concret, ja s'ha difós un anunci a la televisió fet pel Govern que assegura que la candidatura és "una nova oportunitat per millorar la vida de moltes persones". L'executiu va assegurar que seria neutral en la campanya i que en tot cas serien els partits qui farien campanya pel 'sí' o pel 'no', i aquest anunci ha rebut fortes crítiques dels opositors, com ara la plataforma Stop Jocs Olímpics, però també la CUP i els comuns. Davant les crítiques, el conseller d'Economia i Hisenda ha estat clar: "El Govern el què ha de fer és estar a favor de totes les iniciatives que projectin el país a l'exterior, que aportin inversions, que estimulin l'economia, i que aportin activitat econòmica pels comerços, botiguers, restaurants i hotels".

Així ho ha declarat Giró durant la sessió de control al ple del Parlament, després que el diputat dels comuns Marc Parés hagi retret a l'executiu no garantir la neutralitat que estableix la llei de consultes, i hagi qüestionat el fet de destinar recursos públics a "intentar condicionar el resultat d'una consulta popular". El titular d'Economia s'ha defensat assegurant que el Govern sempre fa campanyes "per explicar les oportunitats que es presenten al país i per intentar aprofitar-les", i ha defensat que els Jocs poden ser aquesta oportunitat pel país. "M'agradaria que el seu grup i l'alcaldessa Colau estiguessin tan entusiasmats amb els Jocs Olímpics al Pirineu com ho estan per la Copa Amèrica de Vela", ha etzibat el conseller, en referència al fet que l'any 2024 la capital catalana acollirà l'edició 37 d'aquest esdeveniment.

 

El diputat dels comuns ha criticat que els arguments dels opositors i els partidaris no es podran debatre en condicions d'igualtat si es destinen recursos públics a favor del sí: "Si es creuen la radicalitat democràtica, deixin de manipular l'opinió pública", i ha reivindicat la manifestació del 15 de maig a Puigcerdà en contra dels Jocs, que ha assegurat que va reivindicar un model territorial basat en la diversificació de l'economia, l'accés a l'habitatge, els serveis públics i l'arrelament del jovent al territori, un model que veu antagònic al "model de monocultiu turístic que el projecte dels Jocs no fa més que reproduir".

Giró ha carregat contra aquesta intervenció del diputat, i és que el conseller ha recordat que el turisme representa el 12% del PIB: "Vull reivindicar la indústria del turisme, és una indústria sistemàticament menystinguda per alguns grups de la cambra", ha carregat, i ha demanat respecte cap a aquest sector, que ha assegurat que és una aposta clara en països com França i Itàlia, però també a Islàndia, "una societat avançada" i amb un entorn natural important: "L'hem de reivindicar i defensar". Així mateix, ha insistit que si finalment se celebren els Jocs Olímpics a Catalunya, aquests seran sostenibles econòmicament perquè el retorn serà superior a la inversió, però també sostenibles ambientalment. 

Enquesta: un 68% a favor

Precisament aquest dimecres El Nacional ha publicat una enquesta que mostra com una àmplia majoria del 68,1% a les sis comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran on se celebrarien les competicions està a favor de la candidatura olímpica. També a les tres comarques del pre-Pirineu on se celebrarien activitats no competitives, el suport és molt majoritari, tot i que més reduït, en concret, d'un 62,2%. Aquesta és la doble conclusió d'una enquesta específica sobre el grau d'acceptació del projecte olímpic a les 9 comarques implicades. El sondeig es basa en una mostra de 300 persones consultades telefònicament i es va realitzar entre el 18 i el 19 de maig passat. Un altre sondeig de Feedback sobre la mateixa qüestió, amb 1.000 entrevistes en tot l'àmbit català, reflecteix igualment un elevat suport al projecte olímpic amb el 64,3% dels consultats a favor.