Clam al Pirineu català per acollir els Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern 2030: una àmplia majoria del 68,1% a les sis comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran on se celebrarien les competicions està a favor de la candidatura olímpica. També a les tres comarques del pre-Pirineu on se celebrarien activitats no competitives, el suport és molt majoritari, tot i que més reduït, en concret, d'un 62,2%. Aquesta és la doble conclusió d'una enquesta específica sobre el grau d'acceptació del projecte olímpic a les 9 comarques implicades realitzada per Feedback per a El Nacional. El sondeig es basa en una mostra de 300 persones consultades telefònicament i es va realitzar entre el 18 i e 19 de maig passat. Un altre sondeig de Feedback sobre la mateixa qüestió, amb 1.000 entrevistes en tot l'àmbit català, reflecteix igualment un elevat suport al projecte olímpic amb el 64,3% dels consultats a favor. 

El govern de la Generalitat va presentar una candidatura que, en principi, preveia la celebració conjunta dels Jocs amb l'Aragó i que ara s'haurà de reformular en solitari després del rebuig dels aragonesos a la proposta catalana i la ruptura definitiva de les negociacions. Alhora, el Govern va decidir, però, que només tiraria endavant la candidatura olímpica si hi donen suport les comarques implicades. Per aquesta raó ha convocat sengles consultes ciutadanes, presencials i vinculants, el proper 24 de juliol, a les 6 comarques del Pirineu on tindrien lloc les proves esportives i a les tres pre-pirinenques que serien seu d'activitats no competitives. 

El suport a la iniciativa olímpìca és d'un aclaparador 68,1% a l'enquesta de Feedback per a El Nacional a les comarques de l'Alt Pirineu i l'Aran que comptarien amb instal·lacions olímpiques, és a dir, la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i la Cerdanya. Per contra, s'hi oposen un 28,3% dels enquestats mentre que el 3,6% no ho sap. Pel que fa a l'àrea prepirinenca, el Solsonès, el Berguedà i el Ripollès, un 62,2% dels enquestats també hi està a favor de la implicació d'aquestes comarques, mentre que el 35% s'hi pronuncia en contra. El 2,9% restant no ho sap.

Per record de vot a les eleccions al Parlament del 2021, els electors que van votar Junts per Catalunya, amb un 82,6% a favor i un 17,4% en contra, són els més partidaris de la celebració dels Jocs a la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, l'Alt Urgell, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà i la Cerdanya. També són una molt àmplia majoria a favor els votants del PSC, un 73,9%, amb un 26,1% en contra. Un suport més matisat es dona entre els electors d'ERC, amb un 59,2% a favor i un 29,4% en contra. Entre els electors d'En Comú Podem el sondeig revela un empat entre els que són partidaris de la seu olímpica pirinenca, un 44,3%, i els que no ho saben, també un 44,3%, mentre que els contraris són l'11,5% restant. L'única franja de l'electorat on l'oposició als Jocs d'Hivern és contundent són els votants de la CUP, amb un rebuig a la candidatura olímpica pirinenca del 100% dels consultats.

Quant a les comarques prepirinenques del Solsonès, el Berguedà i el Ripollès, també són els votants de Junts els que més suport donen a la implicació amb els Jocs, amb un 79,2% a favor i un 20,8% en contra. Segueixen els electors del PSC, amb un 76,7% a favor i un 23,3% en contra i els d'ERC, amb un 59,2% que en són partidaris i un 40,8% que ho rebutgen. En canvi, l'oposició a involucrar-hi aquestes tres comarques al projecte olímpic és majoritària entre els electors dels comuns, amb un 53% en contra i de la CUP, amb un 50,4%. 

Fitxa tècnica:
  • Àmbit de l’estudi: Vall d’Aran, Alta Ribagorça, Alt Urgell, Pallars Sobirà, Pallars Jussà, Cerdanya, Solsonès, Berguedà i Ripollès.
  • Univers: Població major de 18 anys empadronat a les citades comarques i amb dret a vot en unes eleccions al Parlament de Catalunya
  • Mètode: Enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixos (80%) i mòbils (20%).
  • Mostra: 300 enquestes.
  • Quotes: La mostra és proporcional a les variables estructura per grups d’edat i gènere.
  • Condicions estadístiques: Marge d’error total possible de +5,77%, per una població infinita (cens de 128.245 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació(p=q=50/50).
  • Treball de camp: Les enquestes s’han realitzat entre el dimecres 18 i el dijous 19 de maig de 2022.
  • Realització: Feedback