La candidatura dels Jocs Olímpics i Paralímpics d'Hivern 2030 al Pirineu convenç la ciutadania més enllà de les comarques directament involucrades. És el resultat d'una enquesta realitzada per Feedback per a El Nacional basada en 1.000 entrevistes telefòniques a tot el territori català, d'acord amb la qual el 64,3% dels enquestats està a favor de la celebració del magne esdeveniment esportiu al Pirineu. En principi, els Jocs havien de ser compartits per Catalunya i l'Aragó si bé el desacord del govern aragonès amb la proposta tècnica catalana, validada al seu dia tant pels governs català i espanyol com el COE, i la ruptura de les negociacions, aboca a una candidatura només catalana. 

Les diverses competicions de la cita olímpíca se celebrarien a la Vall d'Aran, l'Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, el Pallars Jussà, l'Alt Urgell i la Cerdanya. A més, el Govern proposa que el Ripollès, el Berguedà i el Solsonès s'involucrin també amb activitats no esportives. No obstant això, la candidatura només tirarà endavant si l'aproven els ciutadans d'aquests dos grups de comarques en les respectives consultes vinculants i presencials convocades per l'Executiu català per al 24 de juliol que ve. Una altra enquesta específica de Feedback per a El Nacional en aquestes comarques, basada en 300 entrevistes telefòniques, eleva el grau d'acceptació dels Jocs a un 68,1% en les sis comarques del Pirineu citades -per sobre, doncs, de la mitjana catalana- i al 62,2% -per sota de la mitjana- a les tres del pre-Pirineu. 

Així doncs, en l'àmbit català, donen suport als Jocs un 64,3% dels enquestats, mentre que el 26,7% es manifesta en contra de la candidatura i el 9% restant no ho sap. Per record de vot a les eleccions al Parlament del 2021, només entre els votants de la CUP es manifesta amb claredat l'oposició a l'esdeveniment, amb un 74,9% en contra i un 20,6% a favor. El partit amb més enquestats a favor és Ciutadans (C's), amb un 82,9%, seguit d'ERC, amb un 63,5 a favor. Un 62,6 dels votants de Junts també dona suport als Jocs així com el 58,1% dels del PP, el 56,3% dels de Vox, el 54,9% dels d'En Comú Podem i el 54,8 dels del PSC. 

Fitxa tècnica:
  • Àmbit de l’estudi: Catalunya.
  • Univers: Població major de 18 anys empadronada a Catalunya amb dret a vot en unes eleccions al Parlament de Catalunya.
  • Mètode: Enquesta telefònica amb combinació de telèfons fixes (75%) i mòbils (25%).
  • Mostra: 1.000 enquestes.
  • Quotes: proporcionals a tres variables: (1) estructura per grups d’edat,(2) sexe i (3) tipologia de ciutats segons record de vot.
  • Condicions estadístiques: marge d’error total possible de +3,16%, per una població infinita (cens de 5.624.067 persones), amb un nivell de confiança del 95,5%, on K=2, i el supòsit de màxima indeterminació (p=q=50/50).
  • Treball de camp: les enquestes s’han realitzat entre el dimarts 10 al dijous 19 de maig de 2022.
  • Realització: Feedback