Una part important dels militants i quadres de Junts que han intervingut aquest matí al consell nacional del partit ho han fet per demanar explicacions sobre la sortida del Govern, per retreure precipitació en com es va fer la consulta, per reclamar més transparència i per saber què pensa fer el partit a partir d'ara. Aquest és el balanç, segons diferents fonts consultades per ElNacional.cat, de les intervencions que s'han registrat al consell nacional que s'ha celebrat aquest dissabte a Vic, el primer després de la decisió adoptada a través d'una consulta el 6 i 7 d'octubre d'abandonar el Govern de Pere Aragonès.

Aquella votació de la militància, amb una molt alta participació, es va decantar per abandonar el Govern amb un 55% dels vots mentre que un 42% es va pronunciar per continuar-hi. Això no obstant, al consell nacional, que acaba de completar la seva renovació i on el sector turullista és majoritari, aquest equilibri ha semblat capgirar-se, segons molts dels assistents.

Falta d'autocrítica

El diputat Ramon Tremosa ha aconseguit amb la seva intervenció condensar el sentir dels contraris a abandonar el Govern advertint que Junts aspirava a aconseguir la independència i la solvència, i en la situació en què es troba ara no ha aconseguirà ni la independència ni demostrar la seva solvència. Les paraules de Tremosa han estat acollides amb aplaudiments. Però també les dels diputats Joan Canadell i Santi Vergés que han defensat les raons per marxar. O la de l'exconseller i membre de l'executiva Damià Calvet, que ha advertit sobre la falta d'autocrítica i ha alertat de la desconnexió del partit amb la societat.

Han estat en total 49 intervencions de 2 minuts i 15 segons -la mesa presidida per Josep Rull ha recollit primer els torns de paraula i davant la quantitat de sol·licituds n'ha limitat el temps-, entre les quals, candidats i alcaldes que han mostrat la preocupació per l'efecte que perdre el suport del Govern tindrà en les seves campanyes de l'any vinent. Tots els consellers del Govern estaven presents a l'Atlàntida de Vic, on han rebut una ovació de reconeixement, però cap d'ells no hi ha intervingut.

Prèviament han pres la paraula la presidenta del partit, Laura Borràs, que ha assegurat que ara el partit és "lliure" per tirar endavant el procés i atraure els independentistes decebuts; i el secretari general, Jordi Turull, qui conscient del malestar amb que ha viscut una part important del partit la sortida del Govern ha reclamat confiança, "anar tots a la una" i evitar els personalismes.

Sous i assessors

Això no ha impedit, però, les veus crítiques. I propostes concretes. Entres les quals, la reclamació d'un consell nacional extraordinari per parlar de com s'ha fet tot el procés de sortida del Govern i quina estratègia haurà de seguir el partit a partir d'ara, que finalment s'ha acordat que se celebrarà. O bé l'exigència de més transparència, de poder conèixer el contingut exacte de l'auditoria sobre el grau de compliment de l'acord de legislatura, al qual no han tingut accés ni els membres de l'executiva, o per saber exactament quin càrrecs cobren del partit, quins assessors tenen i què fan exactament. Algunes de les propostes no han dissimulat els dards dirigits a la presidenta del partit, Laura Borràs.

De fet, entre les intervencions s'ha proposat que igual com s'ha abandonat el Govern s'abandoni també la mesa del Parlament atès que tampoc allà s'està aconseguint avançar en els objectius marcats. S'ha al·ludit directament a alguns del noms més destacats de l'entorn de Borràs, com Aurora Madaula, per algunes de les seves piulades en relació al partit, o Jaume Alonso Cuevillas, a qui s'ha retret que afirmés durant la campanya de la consulta que un sí a continuar al Govern provocaria una escissió a Junts o que calia sortir del Govern perquè s'acosta una crisi.

En conclusió, un toc d'atenció, que ja s'esperava, però amb un tarannà en general positiu, amb el qual s'ha donat sortida al malestar que els darrers dies s'havia acumulat al voltant de la sortida del govern. I, sobretot, la remor d'una certa incertesa sobre el rumb que vol adoptar Junts, més enllà de la crítica a ERC.