La primera trobada entre els representants de la gestora del PSOE i el PSC serà aquest divendres al migdia a Madrid.

Així ho ha confirmat el secretari d’organització, Salvador Illa, qui també ha avançat que el primer secretari del partit, Miquel Iceta, seguirà amb la ronda de contactes amb els dirigents de les diferents federacions del PSOE.

Per part del PSC, hi assistiran Meritxell Batet, Antonio Balmón i Salvador Illa, mentre que els socialistes espanyols hi estaran representats per l'extremeny Paco Fuentes, el portaveu de la gestora i mà dreta de Susana Díaz, Mario Jiménez, i l'eurodiputada Elena Valenciano.

Segons Illa, és important que els socialistes espanyols entenguin que "si el PSC no troba encaix en el PSOE, probablement Catalunya no el podrà tenir a Espanya".

La comissió haurà d'avaluar i revisar el protocol de relacions que PSC i PSOE van signar el 1978, que atorga autonomia política al PSC així com representació als òrgans de direcció del PSOE, tant al comitè federal com al congrés dels socialistes espanyols.

Disposen d'un període aproximat de dos mesos per reencaixar les relacions entre les dues formacions després que els diputats del PSC van trencar la disciplina de vot del grup socialista i no es van abstenir a la investidura de Mariano Rajoy, tal com els socialistes espanyols van aprovar al comitè federal posterior a la dimissió de Pedro Sánchez.

Sobre la taula, les fórmules per evitar una nova trencadissa al Congrés dels Diputats i per trobar un nou equilibri en la relació. Els socialistes espanyols s'han plantejat deixar el PSC fora dels seus òrgans de direcció, com el comitè federal, però el president de la gestora, Javier Fernández, no ha parlat fins ara de cap fórmula concreta.

Neutralitat del PSC 

Per tal d'escenificar la no ingerència en el procés de primàries del PSOE, l'executiva ha encarregat al secretari d'organització que elabori un decàleg de recomanacions per garantir la neutralitat del PSC: "Que cap òrgan del partit prengui posició. Diferent és que grups de militants es manifestin públicament", ha puntualitzat Illa.  

Ronda de contactes amb dirigents territorials

D'altra banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, seguirà amb la ronda de contactes amb dirigents territorials del PSOE. L'objectiu, ha explicat Illa, és traslladar de primera mà la voluntat del PSC de mantenir el mateix tipus de relació amb el PSOE que en els darrers anys.