El portaveu de la gestora que dirigeix ​​el PSOE, Mario Jiménez, ha avisat aquest dissabte que és "absolutament indispensable" revisar les relacions amb el PSC, després que set diputats socialistes catalans hagin trencat la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy.  No ha volgut avançar, però, possibles sancions als sis militants del PSOE que tampoc s'han abstingut.

Així s'ha pronunciat el portaveu de l'actual direcció del PSOE en declaracions als mitjans als passadissos del Congrés tot just ser investit Rajoy, amb l'abstenció de 68 socialistes. Hi ha hagut 15 diputats del grup socialista que han mantingut el seu no al candidat del PP.

Jiménez ha explicat que el grup socialista ha de traslladar a la gestora una "certificació" d'aquestes indisciplines i la direcció "prendrà les seves decisions" un cop rebi aquesta informació, "amb tota tranquil·litat i calma" i "pensant en el millor per a l'organització i per a la feina".

Dels 15, només sis són militants

El portaveu ha apuntat, a més, que el resultat final de la votació estava dins de les "previsions" que tenia el partit i ha destacat que finalment han estat sis els "militants del PSOE" que han trencat la disciplina.

D'aquesta manera, ha subratllat que cal "distingir" entre els diputats i els que són "militants del PSC", perquè sobre els catalans el PSOE "no té jurisdicció". En aquest cas, ha dit, la seva posició tindrà més a veure amb "l'avaluació absolutament indispensable que procedeix fer de les relacions" que han mantingut les dues organitzacions.

Ara, i després que el consell nacional del PSC es ratifiqués la setmana passada en el no tot i la decisió del comitè federal del PSOE, és "necessari que es produeixi aquest procés d'avaluació".

No tenen capacitat sobre les independents

D'altra banda, el portaveu també ha volgut separar aquests casos del de les dues independents que són al grup socialista i han dit no a Rajoy, Zaida Cantera i Margarita Robles, i sobre les quals el partit "no té cap capacitat" .

Dit això, Jiménez no ha volgut respondre quin tipus de sancions té el PSOE al cap. En els últims dies, el president de la gestora, Javier Fernández, ha assegurat que no preveia que les indisciplines acabessin en expulsions.