Els germans Pujol van decidir no regularitzar el 2012 els seus diners d'Andorra usant fundacions panamenyes i no regularitzar-los mitjançant l'amnistia fiscal, per evitar una "crisi política", segons van traslladar al conseller delegat de la Banca Privada d'Andorra (BPA) Joan Pau Miquel Prats.

Prats va declarar com a testimoni a Andorra l'estiu passat davant del jutge que investiga la família Pujol, José de la Mata, i, segons la gravació de la compareixença a la qual ha tingut accés Efe, va explicar que els germans Marta, Mireia, Pere i Oleguer i la seva mare, Marta Ferrusola, tenien comptes en aquell banc des del 2010 (quan van traspassar els diners des d'un altre banc andorrà, Andbank).

El 2012, quan hi va haver l'amnistia fiscal, els quatre germans van decidir no regularitzar els diners d'aquests comptes de la BPA i mantenir-los en secret mitjançant fundacions de Panamà, mentre que, va explicar el banquer al jutge, el seu germà Josep sí que va optar per regularitzar. Aquestes fundacions els servien per amagar la veritable titularitat dels fons, que la família atribueix a l'herència del seu avi Florenci.

"Una crisi política molt significativa"

Segons va declarar Miquel al jutge, els germans van anar a reunir-se amb ell a Andorra el 2014, l'endemà o al cap de dos dies que es publiqués a la premsa que tenien diners al Principat, i se'ls va preguntar per què no l'havien regularitzat el 2012 i havien optat per les fundacions de Panamà. Ells van contestar llavors, segons el testimoni: "Perquè regularitzar seria una situació de crisi política molt significativa... mira com estem ara".

Dos anys després de crear les fundacions, al juliol del 2014, va saltar a la llum que els Pujol tenien diners a Andorra. Va ser aleshores quan els germans van decidir reunir-se amb el directiu del banc andorrà i regularitzar la seva situació financera.

Finalment, però, segons Miquel, només Jordi Pujol fill va ser l'únic dels quatre que va donar instruccions per transferir els seus diners a comptes de Banco Madrid i procedir a la "liquidació tributària". Segons Miquel, li va dir que tenia un deute amb una societat mexicana i va ordenar a la BPA traspassar a aquell país 2,4 milions d'euros dels seus comptes.