El cap de llista de Junts pel Sí per Tarragona, l’independent Germà Bel, va presentar dilluns la renúncia com a membre de la direcció del grup parlamentari, segons ha pogut saber El Nacional. Bel va esgrimir desacords amb la forma com s'organitza el grup abans de posar damunt la taula la seva decisió. En el rerefons hi hauria, segons fonts dels assistents, el malestar per la presència a les reunions de JxSí –que integren CDC i ERC– de membres dels partits que no són diputats i, fins i tot, de membres del Govern. Els responsables del grup confien a convèncer-lo perquè reconsideri la decisió.

El nucli dur del grup parlamentari el componen el president, Jordi Turull; la portaveu, Marta Rovira, i els caps de llista de les demarcacions comarcals –Barcelona, Raül Romeva, ara conseller d’Exteriors; Tarragona, Germà Bel; Lleida, Josep Maria Forné; i Girona, Lluís Llach–, a banda dels responsables de MES i Demòcrates –també integrats a JxSí–, i els membres que puguin decidir la cúpula dels respectius partits.

És precisament el desacord amb les persones que se sumen a les trobades el que ha provocat la irritació del dirigent ebrenc, prou conegut entre els diputats per la desinhibició i contundència amb què expressa les opinions i discrepàncies en les reunions internes. Alguns dels assistents asseguren que Bel va mostrar el seu malestar amb la presència de personal tècnic, representants dels partits, entre els diputats.

No és el primer cop que el diputat tarragoní, que forma part de les llistes en qualitat d'independent, mostra la seva disconformitat amb el paper que mantenen els partits dins de JxSí. El passat 20 de febrer va criticar a través d'un tuit, dirigit a ERC de Tarragona, que els òrgans territorials dels partits assenyalessin càrrecs del Govern.

Davant d'aquesta situació recurrent, hauria arribat a expressar la seva incapacitat per adaptar-se a aquest model organitzatiu i d'aquesta manera hauria argumentat la voluntat de plantejar la renúncia a formar part de la direcció.

La reacció dels presents hauria estat d'intentar rebaixar la tensió i subratllar la importància de la presència del diputat ebrenc. De fet, membres de la direcció asseguren que han quedat emplaçats a celebrar una reunió del nucli dur del grup per replantejar la forma com es fan les reunions i estudiar quins canvis cal adoptar per evitar la interferència dels partits.

Plovia sobre mullat. Dijous les formacions que integren JxSí van dividir el vot arran la votació al ple de la retirada del monument franquista a Tortosa que commemora la batalla de l'Ebre. Aquest ajuntament, governat per CDC, ja té convocada una consulta popular per prendre la decisió.

JxSí no tenia previst aquest tema en el ple que va ser forçat per la CUP en el darrer moment. Això va obligar a fixar vot vint minuts abans de la votació amb una reunió d'urgència al passadís. La solució va ser donar llibertat de vot i partir també el torn de defensa del posicionament.

La diputada i regidora del consistori tortosí, Meritxell Roiger, va haver de sortir a la tribuna a defensar la consulta de l'Ajuntament i a demanar el vot en contra de la iniciativa, la qual cosa no va impedir que part dels diputats, bàsicament els d'ERC, no secundessin la petició.

Això va provocar la posterior protesta de la diputada. El convergent Lluís Corominas es va encarregar dilluns de transmetre aquest descontentament dins la reunió de la direcció del grup. El tema va tornar a sortir ahir en la reunió que celebren cada dimarts tots els diputats de JxSí. I de nou, es va fixar que, en temes que no estiguin contemplats dins del programa electoral, s'optarà per la llibertat de vot.