"S'ha aprés que la independència de la llei a la llei no és possible". Aquesta és la lliçó que l'exdiputat de JxSí i catedràtic en economia de la UB, Germà Bel, extreu dels últims esdeveniments polítics a Catalunya. En una entrevista al diari basc Naiz, Bel assegura que el resultat del referèndum no es va poder aplicar perquè no hi havia la "força" ni els "instruments" per fer-ho.

En aquest sentit, defensa que un referèndum només el pot fer "efectiu" l'Estat i acusa de "platònics" a aquells que s'aferren al resultat del referèndum i que critica que alguns independentistes acusin als líders del procés de no ser independents perquè ells "no ho volien". 

Bel també aprofita l'entrevista per criticar l'argument d'"eixamplar la base". "Això de fer polítiques socials per eixamplar la base és peronisme, és pretendre comprar vots amb diners públics", ha assegurat. En aquest sentit, ha afegit: "és una política bananera tremenda i, a més, estèril, perquè el vot no independentista és molt més identitari. No ho canviaràs amb un taló; t'ho agafaran, però no et votaran".

Finalment, l'exdiputat independentista acusa Ciutadans de complir la "quota extremista" que Vox té a Andalusia i de ser "ideòlegs de barra de bar que es creuen intel·lectuals".