L'any 2019, el partit d'extrema dreta Vox es va erigir per sobre de tots els partits de l'Estat espanyol com el que va rebre més donacions privades. Malgrat que aquell any tot just va arribar a establir-se com a tercera força al Congrés dels Diputats, va rebre més diners que les dues primeres, PSOE i PP, juntes. Concretament, el partit liderat per Santiago Abascal va rebre donacions privades per valor de 3.889.589,52 d'euros, segons el primer informe del Tribunal de Comptes sobre el partit, que publica El País

En comparació a la resta dels partits de l'Estat espanyol Vox va concentrar el 47,3% de les donacions. Mentre la formació d'extrema dreta s'embutxacava 3,8 milions d'euros en donacions privades, el segon partit amb més donacions privades queda lluny: Izquierda Unida amb 1,5 milions d'euros. Els segueixen altres partits amb donacions molt menors com el BNG (438.075 euros), PDeCAT (343.587), Más País (303.280) o la CUP (289.727). En canvi, no és fins a la posició set i vuit que es troben el PP i el PSOE amb 282.676 euros i 275.617, respectivament. 

Vox destaca per ser el partit amb més donacions i el que menys identifica els seus donants, segons queixes del Tribunal de Comptes, el qual ha arribat a amonestar la formació per falta de transparència.  La Llei de Finançament dels Partits Polítics deixa prohibides les donacions anònimes i les limita a un màxim de 50.000 euris anyals per persona i cal notificar-ne totes les que superen els 25.000 euros. Malgrat tot, el Tribunal de Comptes ha acabat emetent una opinió “favorable amb excepcions” als comptes de Vox del 2018 i el 2019. 

Milions d'euros de Vox a la fundació que presideix Abascal

L'any 2020, Vox va crear la Fundación Disenso, presidida per Santiago Abascal. Ara, els comptes de la fundació revelen que el partit d'ultradreta ha traspassat prop de 7 milions d'euros en últims 4 anys. La darrera transferència es va realitzar entre gener i juny d'enguany amb un import d'1,5 milions. Es tracta de grans moviments de diners que han cridat l'atenció de la premsa. Eldiario.es apunta que a partir del febrer d'aquest any s'han traspassat 2,5 milions d'euros. 

Què és aquesta fundació que rep tants diners del partit d'extrema dreta? La Fundación Disenso es va crear amb un capital procedent de Vox, i entre els seus objectius és promocionar "la defensa de la vida i la família", "la reivindicació de l'herència de la civilització occidental" o "la defensa de la llibertat, la unitat i la sobirania d'Espanya". Ser una fundació i no una societat li dona avantatges, per exemple, aquests 7 milions d'euros estan exempts d'imposts, mentre que si fos una societat, hauria de tributar el 25%.