El Govern d'Aragó preveu passar als cossos i forces de seguretat llistats amb els noms de malalts o de casos sospitosos de coronavirus, amb la finalitat que puguin vigilar que compleixen amb els confinaments o quarantenes a què estiguin obligats. D'aquesta manera consta en una ordre que va publicar dimecres el Butlletí Oficial d'Aragó, signada per la consellera de Sanitat de l'Executiu autonòmic, Sira Repollés (PSOE). La nova pràctica, que alguns relacionen amb el visionari llibre 1984 de George Orwell, consta al punt 2.6.

Segons el diari Abc, donar a conèixer aquestes dades personals especialment sensibles afecta de ple a la normativa de protecció de dades. Però el Govern aragonès indica que la situación excepcional d'"emergència sanitària" justifica l'ús d'aquesta informació i l'accés a ella per part de les forces de seguretat.

Aragó ha estat aquest estiu el pitjor focus de Covid-19 d'Europa, i encara acumula una elevada taxa de contagis després de més de dos mesos de segona onada d'infeccions. Amb aquest argument ha optat perquè es puguin donar a conèixer als cossos i forces de seguretat -Policia Nacional, Guàrdia Civil i policies locals- els noms i domicilis de persones a les quals se'ls ha detectat el coronavirus en proves analítiques i també els que hagin estat identificats com a casos sospitosos. Ambdues situacions exigeixen confinaments domiciliaris: aïllament sanitari forçós per ser cas confirmat, o quarantena preventiva en el cas dels sospitosos.

 

També preveu la possibilitat de passar aquests llistats als funcionaris civils, en concret als inspectors d'Educació i a altres serveis d'emergències, "quan se'ls encarregui aquesta tasca" de control i vigilància.

L'ordre també fixa que les celebracions familiars o socials com ara aniversaris, batejos, comunions, casaments o funerals no podran reunir més de 50 persones en espais tancats, ni més de 100 en recintes a l'aire lliure.