El secretari d'Hisenda, Albert Castellanos, ha titllat de "represàlia política" que el Consell de Ministres hagi anul·lat aquest divendres la centralització a l'Agència Tributària de Catalunya del pagament d'impostos estatals de les empreses públiques, un dels plans aprovats pel Govern enguany per enfortir la Hisenda catalana.

Per Castellanos, el govern espanyol no té "cap motiu de caràcter tècnic o legal" per revocar els acords de govern que donaven llum verd a la mesura. El secretari ha assegurat que aquest canvi en la gestió preveia un estalvi de fins a 2 milions d'euros a la Generalitat, en forma de despeses a assessors fiscals de les empreses públiques i en sancions, multes i recàrrecs que s'estaven pagant per deficiències en la gestió.

Rajoy aprofita el 155

El govern espanyol ha aprofitat la intervenció que té sobre la Generalitat a l'empara del 155 per deixar sense efecte els acords del govern català que permetien que l'Agència Tributària de Catalunya centralitzés la gestió del pagament dels impostos estatals de les empreses públiques.

En roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha explicat que es tractava de "fórmules que havien creat les institucions catalanes per fer la Hisenda catalana", que "no existeixen en cap altra comunitat autònoma" i que formen part "del que es deien estructures d'estat".