A contrarellotge. Després que el Comitè Olímpic Espanyol (COE) hagi decidit aplaçar el termini per l'acord sobre la candidatura als Jocs d'Hivern 2030, la consellera de Presidència de la Generalitat, Laura Vilagrà, ha reclamat aquest dijous al COE una "solució ràpida" per superar el bloqueig entre Catalunya i l'Aragó. La consellera ha demanat aquesta celeritat perquè considera que la ciutadania necessita que se li expliquin "tots els detalls amb certitud", informa Europa Press. Així s'ha expressat Vilagrà en la reunió de la taula territorial del món local sobre el projecte dels Jocs Olímpics, una trobada telemàtica que ha comptat amb la participació de la síndica d'Aran (Lleida), representants comarcals i municipals de Pirineus i Barcelona, delegats del Govern i membres de les conselleries de Presidència, Vicepresidència, Acció Exterior i Acció Climàtica.

Jocs d'Hivern 2030

Vilagrà ha defensat en la reunió que la candidatura es basarà en criteris de sostenibilitat econòmica, social i ambiental, i ha sostingut que s'han de prioritzar les disciplines de neu: "Entenem que aquests són els Jocs del Pirineu", ha remarcat. La consellera també ha assegurat que amb la capacitat hotelera actual és possible "acollir els diferents col·lectius". En la trobada també han especificat els detalls tècnics de les dues consultes que se celebraran el 24 de juliol, una a l'Alt Pirineu i Aran, i una altra a les comarques de Berguedà (Barcelona), Solsonès (Lleida) i Ripollès (Girona).

Sense acord

El president del Comitè Olímpic Espanyol (COE), Antonio Blanco, ha confirmat aquest dijous que s'ha decidit allargar el termini per tancar la candidatura per als Jocs d'Hivern. Inicialment, la data màxima estava prevista per aquest divendres 20 de maig, però en una entrevista a RAC1 ha admès que cal "més marge" perquè les converses continuïn, tot i que no ha volgut concretar cap data. De totes maneres, el dia 1 de juliol hauria d'estar resolt perquè el COI fa una visita a l'Estat. Blanco ha assegurat que aquestes setmanes "s'ha avançat" en l'acord entre les dues comunitats. D'altra banda, ha descartat rotundament una candidatura en solitari de Catalunya o l'Aragó. "No és que no tinguem possibilitats, és que faríem el ridícul més espantós", ha sentenciat. Segons el president del COE, no es pot fer ara una candidatura de només un dels dos territoris perquè ja es va traslladar al COI que se'n volia fer una de conjunta, i aquest moviment implicaria renunciar a "un dels dos pilars fonamentals" dels Jocs. "És que ni nosaltres mateixos ens donaríem els Jocs", ha insistit. Blanco ha dit que cal demostrar que "per molt que es discuteixi en altres temes" en l'esport, en la candidatura i "la millora de la imatge" sí que s'està d'acord.