La Generalitat carrega. Després que un jutjat de Tarragona condemnés tres joves independentistes a un any de presó, i n'absolgués un altre, per les protestes postsentència del 2019, l'administració catalana ha optat per tornar-hi amb força. Així, després que les defenses dels joves recorreguessin contra la sentència del jutjat penal 1 de Tarragona, la lletrada de la Generalitat ha presentat la seva oposició "amb un escrit de cinc pàgines", segons denuncia Alerta Solidària. Si bé la Fiscalia espanyola també ha rebutjat l'argument de les defenses, en el seu cas ho ha fet "complint el tràmit amb un text breu" i amb "una impugnació força genèrica". En canvi, el text del Govern "desgrana les raons per les quals cal ratificar la sentència condemnatòria contra els quatre independentistes".

Aquest posicionament ha portat Alerta Solidària —que s'encarrega de la defensa dels quatre joves— a criticar "la posició especialment repressiva" de la Generalitat en aquest cas. També pel fet que, a les 12 persones inicialment detingudes en un vespre de mobilitzacions l'octubre del 2019, s'hi van afegir deu més "investigades per la col·laboració entre Mossos d'Esquadra i Policia Nacional". A l'hora de presentar l'escrit d'acusació, l'administració catalana va demanar "iguals penes de presó que la Fiscalia", d'un any per als quatre imputats. És per això que Alerta Solidària torna a recordar que "sovint la repressió espanyolista ve protagonitzada pels qui diuen treballar, cínicament, per la defensa dels nostres interessos com a poble", en referència al Govern.

Un dit i una espatlla lesionats

El judici contra els quatre joves va començar el 5 de juny de l'any passat, amb peticions d'entre 12 i 18 mesos de presó pels delictes d'atemptat, lesions i danys. Havien estat detinguts el 15 d'octubre del 2019 al centre de Tarragona, a la plaça Imperial Tàrraco, juntament amb una dotzena d'altres persones que posteriorment van veure com s'arxivava la seva causa. Finalment, van ser condemnats a un any de presó tres dels quatre joves independentistes, mentre que el quart va ser absolt. Els condemnats també van rebre una multa pel delicte lleu de lesions d'uns 1.000 euros.

En la sentència, el jutge considera provat, a partir de les proves testificals i pericials del judici, que cap a les 20.30 de la tarda un dels joves va assaltar un agent dels Mossos per empènyer-lo i desestabilitzar-lo, cosa que va causar-li una lesió en un dit de la mà. Per altra banda, també considera provat que cap a les 00.30 de la nit, i un cop finalitzada la manifestació, dos dels condemnats van lesionar l'espatlla d'un dels dos altres agents dels Mossos que van agredir mentre perseguien un grup de persones que llançaven pedres contra la policia.