Acceptada. El jutge de l’Audiència Nacional Santiago Pedraz ha acceptat, finalment, que la Generalitat sigui  acusació particular en una peça separada del cas 3%, en la qual s'investiga el possible finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), partit en concurs de creditors, a través de la productora audiovisual Triacom. El fiscal Anticorrupció va canviar el seu parer, després de llegir  els arguments del recurs de l’advocacia del govern català, i ara el ratifica  el magistrat. En la primera negativa, tant el jutge com el fiscal, no aprovaven que la Generalitat fos part perjudicada en el procediment, ja que asseguraven que “no havia aportat dades suficients”, a més  de criticar que en el govern  actual hi ha un partit hereu de CDC, referint-se a Junts.

En la resolució,  datada ahir i coneguda avui, el jutge Pedraz afirma que  en el primer escrit la Generalitat no va detallar ral seva afectació, que sí que ha fet en l’escrit de reforma. I precisa que , “com assenyala el ministeri fiscal, que davant la descripció del que consideren un perjudici per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i davant l’adscripció d’aquesta empresa a la mateixa Generalitat, a la legitimitat formal s’afegeix   la material”. Hi afegeix que en l’escrit afirma que en el cas que es constitueix com a part acusadora, la Generalitat “ajudarà a indagar si  realment Triacom venia els seus programes a TV3 molt per sobre dels costos de producció”. I pel que fa a la seva afirmació que en el govern de la Generalitat hi hagi membres de “que hereten les actuacions dels partits polítics del PDeCAT i CDC, el cert -precisa Pedraz- és que el compromís d’actuació unitària, com a òrgan constitucional que és, i ha de ser atesa al ser preferent la seva constitució com a part, enfront de la desconfiança de les seves intencions”. Per tot això, estima que  la Generalitat de Catalunya sigui acusació en  aquesta peça del 3%.

 

Petició

El president del Govern, Pere Aragonès, va ordenar per carta al director del gabinet jurídic de la Generalitat que sol·licités personar-se com a acusació particular a la peça de Triacom sobre el presumpte finançament irregular de Convergència. En aquesta peça s'investiga un suposat pagament de comissions per part d'empresaris al partit extint a través de la productora audiovisual Triacom, dirigida per Oriol Carbó. S'estima que es van destinar més de 30 milions d'euros. 

En concret, la causa Triacom, vinculada al presumpte finançament il·legal del partit dissolt, investiga pagaments a  l'empresa que va produir programes com El Gran Dictat, entre d'altres. La sospita és que a través d'aquesta productora s'amagaven aportacions, comissions o pagaments a Convergència, per un total de 31,3 milions d'euros entre 2008 i 2016. El modus operandi implicaria la creació de factures falses per destinar fons a altres causes, com el finançament de campanyes electorals.

A la carta, Aragonès considera que el presumpte "frau contra les administracions públiques, malversació, tràfic d'influències o suborn" derivat d'aquest cas implicaria directament institucions públiques, fet que justificaria l'acusació particular per part de la Generalitat. Petició ara acceptada pel jutge Pedraz.