Canvi de parer. El fiscal Anticorrupció José Grinda  ha canviat el seu posicionament inicial i ara accepta que la Generalitat de Catalunya es personi com acusació particular a la peça separada del cas del 3% en la qual s'investiga el possible finançament il·legal de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), partit en concurs de creditors, a través de la productora audiovisual Triacom. A finals del març passat, el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz  va rebutjar la personació del Govern en afirmar que "la Generalitat no ha acreditat la seva condició d'ofesa o perjudicada ni ha aportat dades per apreciar-la". A més, com sostenia el fiscal José Grinda, assenyala que "a la Generalitat hi ha membres del partit polític directament hereu dels partits polítics investigats en aquesta causa", referint-se a Junts i també membres el PDeCat. El fiscal, en llegir els fonaments del recurs presentat per la Generalitat, considera que és seriós  i que afirma que "vol aclarir si certament Triacom venia els seus programes a TV3 molt per sobre dels costos de producció", i per això canvia la seva opinió, i sosté que "ha de ser atesa la pretensió de la Generalitat, com a òrgan constitucional", i afectada en ser responsable de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. El jutge Pedraz ho haurà de resoldre ara.

El president del Govern, Pere Aragonès, va ordenar per carta al director del gabinet jurídic de la Generalitat que sol·licités personar-se com a acusació particular a la peça de Triacom sobre el presumpte finançament irregular de Convergència. En aquesta peça s'investiga un suposat pagament de comissions per part d'empresaris al partit extint a través de la productora audiovisual Triacom, dirigida per Oriol Carbó. S'estima que es van destinar més de 30 milions d'euros. A la carta, Aragonès argumentava que, "en cas de ser acreditats", els delictes perjudicarien la Generalitat de Catalunya i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i que, per tant, "es considera procedent" que la Generalitat es personi com a "acusació particular". No obstant això, el jutge de l'Audiència Nacional ja va rebutjar que la Generalitat es personés com perjudicada en el cas central del 3%, on s'investiga empresaris per pagar aportacions a les fundacions de Convergència per obtenir, a canvi,  l'adjudicació d'obres públiques o estar ben posicionades. Aquesta petició va ser realitzada pel president Quim Torra. Ara, ambv el recurs presentat, el jutge s'haurà de tornar a pronunciar.

El 3%

La causa Triacom, vinculada al presumpte finançament il·legal del partit dissolt, investiga pagaments a  l'empresa que va produir programes com El Gran Dictat, entre d'altres. La sospita és que a través d'aquesta productora s'amagaven aportacions, comissions o pagaments a Convergència, per un total de 31,3 milions d'euros entre 2008 i 2016. El modus operandi implicaria la creació de factures falses per destinar fons a altres causes, com el finançament de campanyes electorals. A la carta, Aragonès considera que el presumpte "frau contra les administracions públiques, malversació, tràfic d'influències o suborn" derivat d'aquest cas implicaria directament institucions públiques, fet que justificaria l'acusació particular per part de la Generalitat.

La investigació del cas de corrupció del 3% és finalitzada i pendent que la fiscalia Anticorrupció presenti l'escrit d'acusació i les penes que sol·licita. En concret, ha investigat a l'exdiputat en el Parlament i exconseller Germà Gordó així com a dos extresorers de CDC, a més de diversos empresaris, pels  delictes com a suborn, prevaricació, alteració de preus de concursos públics, malversació de fons públics, fraus i exaccions il·legals, blanqueig de capitals i finançament il·legal de partits polítics.