La Generalitat de Catalunya ha remès una carta al govern aragonès on assenyala que s'han donat instruccions per iniciar els tràmits necessaris per tornar 56 de les 97 peces que un jutjat d'Osca ha ordenat lliurar al Monestir de Sixena. La carta és del conseller de Cultura, Santi Vila, qui precisa que el trasllat de les 56 peces es produiria una vegada s'hagi obtingut el corresponent acord del Govern, que es reunirà el 26 de juliol. Ara bé, des d'Aragó consideren la carta no es pot entendre com "un full de ruta" per al lliurament.

Inicialment, doncs, la Generalitat aprovarà en aquest proper Consell de Govern el trasllat d'una part a l'Aragó. Es tracta de les peces que estan al Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) que no formen part del catàleg de béns protegits, que es troben al dipòsit i que no s'han exposat mai. Cultura insisteix en la impossibilitat, en canvi, de complir la sentència del jutjat de primera instància número 1 d'Osca pel que fa al trasllat provisional de la resta de peces. Les 44 restants són les que hi ha al Museu de Lleida i des de la Generalitat insisteixen que formen part d'una col·lecció, que estan catalogades i protegides per la Llei catalana de Patrimoni i que el Govern no pot incomplir les lleis catalanes, i encara menys quan la sentència del jutjat d'Osca no és ferma, ja que està recorreguda. 

Per tant, la Generalitat no compliria el termini de lliurament de les 97 peces que va fixar per al 25 de juliol la titular del jutjat d'instrucció d'Osca, que també va reclamar a l'administració catalana un pla de traslladat per al 20 d'aquest mes, és a dir, per ahir i que per tant, tampoc no ha arribat. 

Fa només una setmana, el Parlament de Catalunya va aprovar una proposta de resolució amb els vots de tots els grups parlamentaris, excepte Ciutadans, on es reclama al Govern que faci el que calgui perquè les obres romanguin a Catalunya.