Una de freda i una de calenta. Si bé l’Estat ha flexibilitzat l’objectiu de dèficit de les comunitats autònomes al 0,2%, hi ha hagut una contrapartida: continuarà sense retornar l’IVA pendent de l’any 2017. Així ho ha denunciat, entre altres, la secretària d’Economia de la Generalitat, Natàlia Mas, que ha acudit al Consell de Política Fiscal i Financera en substitució del vicepresident Pere Aragonès. Ho ha situat en el context de molts altres incompliments en altres àmbits. Ha promès lluitar fins al final. De fet, el Govern ja ha portat davant dels tribunals aquest assumpte de l’IVA. Altres comunitats, fins i tot socialistes, estan estudiant fer-ho. En total eren 2.500 milions d’euros per una mensualitat, dels quals 443 milions eren per Catalunya.

La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, ha justificat que va ser un “canvi normatiu” de l’exministre del PP Cristóbal Montoro i ha recordat que aquests diners les comunitats els han gastat igualment. Per tot això, ha rebutjat retornar-los. Ara bé, ha adoptat mesures com la flexibilització de l’objectiu de dèficit, passant del 0% al 0,2%. Tampoc no tindrà en compte la part del dèficit imputable a l’IVA deixat de percebre. Finalment, posarà a disposició de les comunitats un FLA (fons de liquiditat autonòmica) "extra" amb un tipus d’interès del 0%.

A la sortida de la reunió, però, la majoria no n’ha sortit satisfet. “És una proposta deshonesta”, ha denunciat Natàlia Mas, que ha criticat que la relaxació de l’objectiu de dèficit “va de la mà de la voluntat de no liquidar un deute pendent”. A més a més, la secretària d’Economia de la Generalitat ha assegurat que la nova trajectòria d’estabilitat, que permetrà un dèficit d’uns 500 milions per Catalunya, tampoc no compleix la llei d’estabilitat pressupostària. Ha acusat de “centrifugar el dèficit i deute a les comunitats”

El de l’IVA “és un incompliment d’ingressos que s’afegeix a incompliments en moltíssims altres àmbits”, ha carregat la representant del Govern de Catalunya. Ha posat com a exemples la falta d'execució d’inversions, la llei de dependència, el desplegament dels Mossos d’Esquadra o la disposició addicional tercera de l’Estatut.

La secretària d’Economia ha assegurat que l’actual model “no respon a les necessitats de Catalunya”, i que “el debat polític és un altre, sobre sobirania, autodeterminació i democràcia”. No obstant això, ha garantit que “en la gestió de l’actual model lluitarem fins al final” perquè es compleixi.

Montero continua esperant Aragonès

El gran absent al Consell de Política Fiscal, un cop més, ha estat el vicepresident català Pere Aragonès. La ministra d’Hisenda ho ha lamentat. “Ens agradaria que el senyor Aragonès acudís a les reunions. Desitgem i esperem que s’incorpori aviat a les reunions d’aquest Consell”, ha assegurat Montero. Ha recordat que “afecta de manera directa la vida dels catalans”. No obstant això, ha agraït que almenys hi hagi acudit la secretària d’Economia de la Generalitat.