Gemma Espinosa, directora de l'Escola Judicial i muller de Pablo Llarena, el magistrat del Tribunal Suprem que ha processat el Govern de la Generalitat i diversos responsables del partits independentistes, ha obert l'acte avui dels despatxos dels nous jutges. Un acte que es fa cada any però que avui tenia totes les mirades posades justament en Llarena, que seia al pati de butaques i que ha prestat especial atenció al que deia la seva dona, directora del centre que forma els nous jutges de tot el país i que ha obert l'acte.

"La vostra feina no serà fàcil", ha començat Espinosa. La directora de l'Escola Judicial ha destacat que els principis ètics judicials recauen en entendre que "el dret dels ciutadans no és un privilegi", i que "el jutge independent és qui pren la decisió justa. El jutge ha de ser independent respecte factors externs i poders de l'estat i davant les seves pròpies conviccions personals. S'ha de trobar davant un full en blanc", ha exposat, i ha sentenciat: "Haureu de ser imparcials".

Gemma Espinosa ha demanat als seus alumnes, ara ja jutges, "integritat" i "empatia". "Desenvolupeu empatia", ha dit textualment.

I dirigint-se al Rei ha dit: "Majestat, els homes i dones que avui reben els seus despatxos són uns jutges independents i responsables. Han de ser-ho en un estat democràtic com el nostre".

Mai ningú com avui no s'havia fixat tant en les paraules de la directora de l'Escola Judicial.