L'exconsellera i vicealcaldessa de Girona, Gemma Geis, ha sortit de nou a defensar la presència del català a les universitats. Ho ha fet després que la Universitat de Girona (UdG) ha evitat entrar a valorar els retrets que va rebre per utilitzar el català en el concurs per a l'estabilització de la seva plaça de professora agregada de Dret Administratiu. A través d'un comunicat, la UdG s'ha limitat a assegurar que en les proves s'havien respectat els drets lingüístics dels participants i els membres del tribunal. "Defensar les universitats és també garantir que s'hi pugui fer servir el català. Defensar el català és també garantir que es pugui fer servir a les universitats", ha assegurat Geis a través d'una piulada a la xarxa X.

Geis va utilitzar el català a les proves per a l'estabilització de la seva plaça de professora, tot i que tres dels cinc membres del tribunal que la va examinar eren de fora de Catalunya la qual cosa va obligar a utilitzar un sistema de traducció simultània. Dos dels examinadors, una de les quals la professora de Dret Administratiu Maria Mercè Darnaculletavan retreure a l'exconsellera la seva opció lingüística, per considerar que contradiu els principis bàsics de l'ètica universitària com són la neutralitat i la universalitat. Finalment, Geis va aprovar les proves però ha presentat una queixa a la Sindicatura de Greuges per la composició, funcionament i desenvolupament de les proves, per la qual cosa s'ha obert un expedient sobre l'actuació de la Universitat.

Suports

Després que ElNacional.cat va avançar aquest tema, la Universitat de Girona ha fet pública aquest dijous una nota en què recorda que disposa d'un Pla de Llengües que garanteix el català com a llengua pròpia de la institució, i assegura que és una de les universitats catalanes amb més presència del català. A més afegeix que en el concurs a què va concórrer Geis "es van garantir en tot moment els drets lingüístics de les persones participants i dels membres del tribunal", però no fa cap al·lusió als retrets que es van dirigir a l'exconsellera pel fet d'utilitzar el català. 

Aquest vespre, Geis ha fet una piulada en què insisteix en la defensa del català a la universitat i agraeix els suports que ha rebut. 

Entre els suports públics que ha rebut la consellera figura el de la Plataforma per la Llengua que aquest dijous al matí, a través de la xarxa X, ha recordat que Geis "té tot el dret de fer servir el català".