El president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha negat que s'hagin produït pressions "de tall polític" en el trasllat de seus socials d'empreses fora de Catalunya. Gay de Montellà considera que la sortida d'empreses es deu a "l’escenari d’incertesa" i a "la necessitat" de protegir els seus accionistes, treballadors i clients. No obstant, Foment ha alertat del "risc" que aquesta "incertesa política" pugui representar "un fre per a les inversions, l’activitat econòmica i la creació d’ocupació", un aspecte que va ser aquest dijous el principal focus d'atenció de la reunió anual de la patronal amb els representants del cos consular desplaçat a Barcelona.

Gay de Montellà va defensar el protagonisme que el conjunt de la societat catalana i espanyola ha tingut en la recuperació econòmica, amb el suport de "l’esforç i compromís" dels empresaris i de la classe política que a partir del 2012 va posar en marxa una agenda reformista, "que ha estat clau en la recuperació i el creixement". No obstant, remarca que el factor polític és en aquests moments "el principal motiu de preocupació i pot representar un obstacle molt seriós i greu que cal reconduir". 

"Catalunya pot tornar a ser la regió del sud d’Europa amb millors condicions per invertir i el motor econòmic d’Espanya, sempre que siguem capaços de reconduir com més aviat la situació actual", ha afirmat el president de Foment. En aquest sentit, la patronal ha defensat que la comunitat internacional de Catalunya vol recuperar la normalitat política per confirmar noves inversions i Gay de Montellà ha afegit que les empreses "han estat prudents durant tots aquests anys i fent el que han de fer que és treballar i no fer política". 

Foment ha recordat que l’economia catalana i espanyola "han llançat indicadors de creixement ininterromput durant els últims quatre anys", amb projeccions, segons ha apuntat, que "fins i tot superen els països més dinàmics de la zona euro".