El portaveu parlamentari d'IU al Parlament d'Astúries, Gaspar Llamazares, ha anunciat aquest dilluns la seva decisió de renunciar a l'escó així com de no presentar-se a les primàries per elegir el candidat de la coalició en les eleccions autonòmiques.

En una carta enviada al coordinador general d'IU d'Astúries, Ramón Argüelles, Llamazares li trasllada a més que no anirà a la reunió que avui tenen convocada la Comissió Col·legiada en la qual havia estat citat a donar explicacions de les seves relacions amb la plataforma Actúa després de l'expedient obert contra ell per la direcció federal.

"Expedient libel"

Segons el seu parer, la reunió podria entendre's com la continuació en IU d'Astúries de l'"expedient libel" incoat per l'executiva que lidera Alberto Garzón malgrat que la majoria de la coalició al Principat li havia transmès que l'objectiu era donar una resposta alternativa "al procés d'intencions" obert des de Madrid.

Llamazares valora el suport de la coalició a Astúries en moments tan difícils en veure's "sotmesa a qüestionament en la seva autonomia i amenaçada d'intervenció federal", circumstàncies que, de prolongar-se, podrien minvar les seves merescudes expectatives electorals.

El líder d'Izquierda , que assegura que ni pot ni vol entonar "cap mea culpa" sobre el seu compromís per a la reconstrucció de l'esquerra espanyola, agraeix "l'immens privilegi" que ha estat representar "a la militància i votants de l'esquerra asturiana representada per IU d'Astúries".