El conseller delegat de Gas Natural Fenosa, Rafael Villaseca, ha culpat la Generalitat de no desenvolupar el reglament que l’obliga a informar dels talls de subministrament. El conseller delegat de la firma, Rafael Villaseca, ha admès que “d’acord amb la llei” l’empresa està obligada a informar les administracions abans de fer un tall, cosa que podria haver evitat la mort de l'àvia de Reus, però ha afegit que per poder aplicar la llei, cal un reglament que la desenvolupi i que la Generalitat encara no ha tirat endavant.

Rafael Villaseca ha comparegut aquest dimecres a Madrid després de la mort de l’àvia de Reus, la llar de la qual es va incendiar a causa de l’encesa d’unes espelmes, després que li va ser tallat el llum sense alertar-ne l'Ajuntament fa al voltant de dos mesos.

Villaseca ha subratllat que el Parlament de Catalunya va instar també el març passat la Generalitat a redactar el reglament, i ha lamentat que això encara no s’hagi fet. És “urgent”, ha dit, que les administracions “resolguin” la qüestió, es “coordinin” i “concretin” el paper de cadascú, perquè ara com ara hi ha “un buit normatiu”, segons la seva opinió.

En aquest sentit, el conseller delegat ha instat al Govern de la Generalitat a tancar un “marc legal d’actuació” per a casos de persones amb vulnerabilitat, ja que assegura que “no existeix”. Així, defensa l’acord de Gas Natural amb 400 municipis catalans per lidiar amb casos d'aquest tipus.

La responsabilitat no es pot carregar a l'empresa

El representant de Gas Natural ha demanat la Generalitat “d’omplir el buit” de procediment que afirma que hi ha en els casos de famílies en situació de vulnerabilitat, ja que les companyies “no estem per definir com actuar, sinó que hem de complir ordres”. Afirma que “no es pot carregar a les empreses subministradores la responsabilitat per un mal ordenament”, en referència a les declaracions de l'Ajuntament i del Govern en aquest sentit.

Malgrat la manca de protocol que Villaseca assegura que hi ha a Catalunya, el conseller delegat de Gas Natural ha assegurat que “extremarem encara més el contacte amb els serveis socials” per a que fets com el de l’àvia de Reus “no es tornin a repetir”.

El conseller delegat de Gas Natural també ha afirmat que l’empresa té acords amb 400 municipis catalans, pel qual els Ajuntaments notifiquen les persones en vulnerabilitat existents a cada localitat. En el cas de Reus, Villaseca ha volgut constatar que aquest protocol ha permès haver lidiat amb 150 casos de vulnerabilitat des de 2014, 88 dels quals han tingut lloc enguany. En aquest sentit, afirma que la senyora no apareixia a les llistes, i s’ha mostrat “sorprès” que no se’ls hagués dit res, ja que "des de 2013 se'n coneixia la situació".